Arhivă : Recomandări Înapoi

Discul de muzica clasică al anului 2015 integral, în două zile consecutive, pe frecvențele noastre

Publicat: miercuri, 27 Aprilie 2016 , ora 12.10

George Enescu, privit ca oglindă a noastră, ne arată în continuare că, adesea, nu știm să vedem frumusețile risipite la îndemâna oricui; pentru că, în mod sigur, uităm că Enescu ne-a oferit și exemplul unic, fără exagerare, al unui mare compozitor, dublat de un excepțional violonist dar și de un pianist memorabil - fapt prin care nu știu să-și aibă un echivalent pe măsură în vastul peisaj al muzicii culte.

Bineînțeles că gândirea pianistului George Enescu a influențat hotărâtor nu numai creația sa camerală, în care cele mai multe opusuri includ pianul, ci, într-un sens mai larg și discret, muzica artistului în ansamblul său, așa că e nevoie în continuare de instrumente pentru a înțelege această gândire. În acest context, nu este de mirare că o realizare discografică de referință, "Integrala creației enesciene pentru pian solo", semnată în 2015 de Raluca Știrbăț sub prestigoasa egidă Hänssler Classic, s-a impus drept câștigătoare, prin alegerea dumneavoastră, a publicului nostru, în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului…".

Nu cred că exagerăm subliniind virtuțile acestui album în 3 CD-uri, ce oferă o imagine completă, cronologică asupra creației acestui muzician care a descoperit pianul în anii copilăriei, în casa mamei din Mihăileni - o localitate repusă pe harta de interes tot prin strădaniile Ralucăi Știrbăț. De la Suita op. 3, imaginată de Enescu în anii adolescenței, la 16 ani, și până Sonata op. 24 nr. 3, terminată în mai 1935 - aproape 4 decenii pianul solo a însemnat o preocupare pentru George Enescu - o operă consistentă, ce are nevoie în continuare de promotori, ambasadori și de atenția noastră, a publicului. E de amintit și că această integrală a Ralucăi Știrbăț a fost desemnată de postul Radio Klassik din Viena CD-ul săptămânii între 13 și 19 februarie 2016. V-o propunem în două ediții ale emisiunii "Discul de muzică clasică al anului 2015" difuzate în 30 aprilie și 1 mai, de la ora 15.30.
Ioana Marghita