ACUM:
0.55
Imnul de stat
Urmează: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Apoi: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.

Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. CD Review nonconformist, 2 mai

Publicat: luni, 25 Aprilie 2016 , ora 13.52

Un album care marchează 60 de ani de la moartea lui Gerald Finzi

Introit: Muzică de Gerald Finzi este albumul lansat pe 4 martie 2016 pentru a marca cei 60 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului britanic, cifră rotunda ce se va implini pe 26 septembrie 2016.

Veți asculta selecțiuni de pe acest alnum-omagiul pe care emblema Decca Classics împreună cu Orchestra Aurora din Londra, dirijată de Nicholas Collon și soliștii Amy Dickinson - saxofon,Thomas Gould - vioară, Tom Poster - pian și Nicolas Fleury - corn, au dorit să îl aducă acestui compozitor din prima jumătate a secolului trecut, a cărui creație, în general lirică, este păstrătoarea filonului pastoral din muzica engleză. Poate de aceea Gerald Finzi este considerat unul dintre cei mai iubiți compozitori britanici ai secolului XX. In esență, creația sa este legată organic de pasiunea pentru literatura engleză, în special poezia lui Thomas Hardy, William Shakespeare și Thomas Traherne, pentru care el a găsit, se pare, un răspuns în muzică. O muzică decorativă, care se înfățișează frumos auzului, precum o minunată cutie de cadouri. Te atrage, te face să dorești irezistibil, să vezi ce conține...

Intenția albumului este lăudabilă, deși un portret în totalitate orchestral al Gerald Finzi, lipsit de cuvintele pe care el le iubea atât, este cel puțin riscant.

Dincolo de asta trebuie totuși să apreciez pasiunea și sinceritatea artistică pe care cei care au realizat acest album le-au dăruit pentru a face ca muzica lui Gerald Finzi să rămână în viață.


"Acest album a deschis o ușă către o realitate foarte diferită"


Chitaristul muntenegrean, Miloč Karadagliæ, este un nume binecunoscut în lumea muzicii clasice, printre altele pentru interpretările sale Isaac Albéniz, Francisco Tárrega și marii compozitori ai chitarei din aria Mării Mediterane. Ei bine noul său album, Black Bird - The Beatles Album, este unul nonconformist, și sincer, imi face plăcere să vi-l prezint, pentru că Miloč Karadagliæ se încumetă să ofere publicului său semnătura unor alfel de compozitori: John Lennon și Paul McCartney. 

Albumul a fost înregistrat în legendarul Abbey Road Studios din Londra cu microfoanele pe care cei 4 Beatles, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Star, le-au folosit în sesiunile lor de înregistrări.  

Întreaga magie acestui spațiu a fost cu adevărat amețitoare - spune Karadagliæ. Am simțit un pic ca ei erau acolo. 

Black Bird - The Beatles Album a fost lansat pe 15 ianuarie 2016. Este al 4-lea album semnat de chitarist și trebuie să recunosc, intrarea sa pe acest tărâm al muzicii rock de calitate, este cât se poate de interesantă. Vorbesc aici de aranjamente inovatoare ale ever-green-urilor Beatles, la care chitaristul brazilian Sergio Assad a avut o contribuție semnificativă, dar și despre colaborarea cu artiști renumiți: cântăreața Tori Amos, violoncelistul Steven Isserlis, jazzmanul Gregory Porter și Anoushka Shankar cu mirodeniile orientale ale sitarului ei. Nu vreau sa uit cvartetul de coarde Navarra, care aduce consistența sonoră necesară în unele dintre cele mai frumoase momente al albumului.

Înregistrarea acestui album a deschis o ușă către o realitate foarte diferită. M-am simțit ca și cum aș fi descoperit un alter ego de care n-am știut până acum - spune Miloč Karadagliæ.

În fața acestor argumente nu-mi rămâne decât să vă invit să ascultați CD Review noncomformist în 2 mai de la ora 10,00 și reluarea de la ora 17,00 la Radio Romania Muzical.

Gabriel Marica