Arhivă : Recomandări Înapoi

Portret de compozitor - Ludwig van Beethoven

Publicat: joi, 21 Aprilie 2016 , ora 17.10

Povestea lui începe cu data botezului - 17 decembrie 1770, la Bonn. Viena urma să îl "adopte", pentru ca apoi Ludwig van Beethoven să devină un nume răsunător în actuala capitală a Austriei.

Împreună cu Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn, este unul dintre reprezentanții primei școli vieneze, un clasic prin excelență și în același timp compozitorul care i-a inspirat pe romanticii care i-au urmat.

Conceptele lui Beethoven sunt strâns legate de tezele filozofilor germani ai vremii - Fichte, Schelling sau Hegel - cei care scriau despre noțiunea de individualitate și spirit ca entități ce se dezvăluie în urma unui proces complex de contradicții și tensiuni între subiectiv și obiectiv. Compozițiile sale alcătuiesc o listă binecunoscută celor care îi iubesc muzica: printre altele, 9 simfonii, 5 concerte pentru pian și orchestră, un concert pentru vioară și orchestră, 32 de sonate pentru pian, 16 cvartete de coarde; muzică de cameră și lucrări corale îi poartă de asemenea semnătura.

Ludwig van Beethoven este geniul căruia îi dedicăm cele 2 ore de muzică din cadrul emisiunii Portret de compozitor. Am pregătit pentru dumneavoastră un program în care protagoniști sunt Radu Lupu, Orchestra Filarmonicii din Israel, dirijată Zubin Mehta, Orchestra Simfonică "Simon Bolivar"condusă de Gustavo Dudamel, Cvartetul "Alban Berg"... și lista poate continua.

Mai multe însă, vă invităm să descoperiți pe frecvențele noastre marți, 26 aprilie, începând cu ora 19:00, sub genericul Portret de compozitor , doar la Radio România Muzical.

Lucian Haralambie