ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Ziua Yehudi Menuhin la Radio România Muzical

Publicat: joi, 21 Aprilie 2016 , ora 9.47

Vineri, 22 aprilie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți muzicieni ai secolului XX, violonistul, dirijorul, profesorul Yehudi Menuhin, cel mai cunoscut și iubit dintre discipolii lui George Enescu. De altfel, Yehudi Menuhin a avut o importantă influență în impunerea creației enesciene, a moștenirii enesciene, în general, la nivel internațional, mărturisind în numeroase ocazii despre cât de importantă a fost influența lui George Enescu asupra sa. Yehudi Menuhin a fost în mai multe ocazii oaspete al Festivalului Internațional "George Enescu", încă de la prima ediție, din 1958.

Unul dintre cei mai importanți violoniști ai secolului XX, Yehudi Menuhin a interpretat nu numai muzică clasică, ci și jazz și muzică tradițională, înregistrările realizate alături de Stephane Grappelli, respectiv, Ravi Shankar, rămânând legendare.

O generoasă selecție din discografia violonistului și dirijorului Yehudi Menuhin, poate fi ascultată la Radio România Muzical în cadrul Zilei Yehudi Menuhin, vineri, 22 aprilie, între orele 10.00 și 15.30, în cadrul emisiunii în două părți realizate de Irina Cristina Vasilescu și Andreea Chiselev.

În aceeași zi de 22 aprilie, la Radio România Muzical este programat de la ora 15.30 și un concert din cadrul Festivalului Yehudi Menuhin de la Gstaad - Elveția, locul unde Menuhin însuși a locuit începând cu anul 1957. Din cadrul acestui festival care aduce în contemporaneitate reverberația unui mare talent poate fi ascultat un concert cameral ce a avut loc în 2015, susținut de violoncelista Sol Gabetta și pianistul Jean Yves Thibaudet. Emisiunea "Concerte de 5 stele" este prezentată de Ana Voinescu.

Tot despre Menuhin și moștenirea sa este vorba și în emisiunea "Music box", programată duminică, 24 aprilie, de la ora 13.05, când poate fi (re)ascultat discul "A tribute to Yehudi Menuhin" semnat de violonistul britanic Daniel Hope, un fost elev al lui Yehudi Menuhin și ultimul interpret care a apărut în concert alături de Menuhin, înainte de moartea lui (12 martie 1999). Albumul cuprinde piese semnificative pentru relația dintre Menuhin și Hope, dar și piese contemporane dedicate lui Menuhin; audiția este însoțită chiar de comentariile lui Daniel Hope, desprinse dintr-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Muzical. Albumul a fost lansat pe 5 februarie 2016 și a putut fi ascultat în premieră la Radio România Muzical pe 29 februarie 2016. Realizator: Cristina Comandașu.