ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Berliner Philharmoniker și muzica lui Șostakovici – 'Concerte de 5 stele', 20 aprilie

Publicat: marți, 19 Aprilie 2016 , ora 11.33

3 septembrie 2015 este o dată care va rămâne în istoria Festivalului International 'George Enescu': pentru prima oară pe afiș, legendara orchestră a lui Karajan! “Un concert devastator” titra presa românească despre acea seară gravată în memoria tuturor celor care au umplut până la refuz Sala Mare a Palatului - amuțiti de întâlnirea cu perfecțiunea dar și cu o partitură atât de rar cântată ca Simfonia a IV-a de Șostakovici, ale cărei conotații rezonau adânc în ființa noastră, trezindu-ne amintiri amare. O interpretare monumentală, o orchestră care se înfățișa pe scenă asemeni unei armate de instrumentiști, perfect instruiți în a suna ca un singur instrument, nemțește aliniați sub bagheta maestrului britanic, în redarea acestui opus cutremurător: Simfonia a IV-a este un strigăt al orchestrei în fața suferinței umane în anii de teroare ai stalinismului, dinainte de război. Este prima simfonie în care compozitorul sovietic îndrepta arcușurile și vocea sarcastică a alămurilor, ca arme de luptă.

“Războiul a adus multă suferință și distrugere, dar eu nu voi uita teribilii ani premergători. Despre asta vorbesc toate simfoniile mele, începând cu a patra” spunea Șostakovici legat de simfonia anului 1936. Simon Rattle o alătură în program unei lucrări compuse aproximativ în același timp de contemporanul britanic al lui Șostakovici, Benjamin Britten: Variațiunile pentru orchestră de coarde pe o temă de Frank Bridge, definitivate în vara anului 1937. Două compoziții radical diferite, ca expresie, semnate însă de doi compozitori care au împărtășit darul și plăcerea ironiei în muzică, două personalități de primă linie ale secolui XX,  care s-au cunoscut și admirat reciproc - Șostakovici îi va dedica peste ani lui Britten, una dintre simfoniile sale, cea cu numărul 14.

La doar câteva zile înainte de a concerta în Festivalul Enescu, toamna trecută, Sir Simon Rattle a deschis stagiunea pe scena Filarmonicii din Berlin cu același program Britten – Șostakovici: înregistrarea live a acestui eveniment din 28 august 2015, în emisiunea 'Concerte de 5 stele' de miercuri, 20 aprilie 2016, de la ora 15,25.

Ana Voinescu