Arhivă : Recomandări Înapoi

În universul muzicii cu Lucian Boia

Publicat: vineri, 15 Aprilie 2016 , ora 15.11

Lucian Boia, celebrul istoric român, autor al unor volume devenite bestsellers, ascultă muzică clasică. Ne-am cunoscut la o serată muzicală și a răspuns imediat invitației mele de a realiza un dialog împreună, pe care-l puteți acum urmări în patru episoade ale seriei În universul muzicii cu Lucian Boia, difuzate sâmbăta, de la ora 16.00, în datele de 16, 23 aprilie, 7 și 14 mai. Doar un extras din dialogul pe care-l puteți asculta în cadrul primei emisiuni. 

Ați petrecut o viață scriind cărți despre istorie și despre imaginarul care stă în spatele istoriei, ați pus în lumină mituri care țin de istoria omenirii. Care credeți că este marele câștig al demersurilor pe care le-ați făcut?

Pentru mine, marele câștig este că am dat un sens propriei mele vieți, fără istorie, nu știu ce m-aș fi făcut. Ce-aș fi putut să fac altceva decât istorie? Am fost pasionat de istorie de când eram copil, în orice caz, pe la 11-12 ani, eram convins că asta voi face, facultatea de istorie, că voi fi istoric, că voi scrie cărți legate de istorie. Și asta am făcut. Fără istorie, viața mea n-ar fi avut rost, nu știu dacă mi-aș fi găsit altceva în afara istoriei.

Am fost fericit, pentru că sunt mulți care își caută drumul, unii nu și-l găsesc niciodată; eu mi l-am găsit din primul moment.

Și cei care fac muzică cred că se pot considera privilegiați că  fac ceea ce le place.

Oricine are o pasiune și reușește să-și cultive pasiunea respectivă, cu atât mai mult, să-și facă o meserie din pasiune (de multe ori sunt disociate, pasiunea pe de o parte, meserie pe de altă parte, din motive concrete, practice) e fericit. La mine s-au îmbinat perfect, am făcut ce mi-a plăcut.

Care e câștigul celorlalți?

Ei trebuie să spună. Sper că le-am oferit ceva. Nu am scris niciodată o carte doar ca să scriu, să mai adaug un titlu la titlurile pe care le am deja. Subiectul trebuie să mă câștige, altminteri nu scriu. N-am scris niciodată la comandă, nici în timpul comunismului. Sunt subiecte pe care le-am iubit, pe care le-am tratat cât am putut eu de bine și știu sigur că au ajuns la un număr destul de mare de cititori.

Cred că sunteți unul dintre scriitorii români cei mai de succes, din toate domeniile, nu doar din cel al istoriei.

Eu îmi zic istoric, sigur, sunt scriitor în măsura în care  scriu. Sunt un om care fabrică cărți.

Cărți de foarte mare succes.

Cartea care într-adevăr a avut un mare succes în România, prima dintre ele, a fost "Istorie și mit în conștiința românească."


Cristina Comandașu