Arhivă : Recomandări Înapoi

Sir Neville Marriner - Interpretul zilei de 15 aprilie la Arpeggio

Publicat: joi, 14 Aprilie 2016 , ora 17.45

Sir Neville Marriner, dirijorul care deși a lucrat pentru perioade semnificative de timp cu ansambluri precum Orchestra de Cameră din Los Angeles, Orchestra din Minnesota sau Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart, se confundă cu formația pe care a înființat-o, a dirijat-o timp de decenii iar acum o conduce din poziția de Președinte de onoare - Academia St. Martin in the Fields. Această impresie, a întregului Sir Neville Marriner - Academia St. Martin in the Fields, este accentuată cu siguranță de numărul impresionant de înregistrări realizate împreună, ce i-a determinat pe critici să vorbească despre dirijorul britanic și despre orchestra sa ca despre cei mai prolifici muzicieni în materie de imprimări.

Născut în anul 1924 la Lincoln, orașul în care a văzut lumina zilei un al simbol al muzicii engleze - compozitorul William Byrd -, în comitatul Lincolshire, Neville Marriner a studiat la Londra și la Paris. După război, când a luptat în armata britanică, a început să-și construiască o carieră ca violonist de Cvartetul de coarde Martin, Ansamblul Jacobin și în formația London Mozart Players, în paralel cu postul de membru al Orchestrei Simfonice din Londra. Experiența de violonist în orchestră și concertele susținute sub bagheta unor dirijori precum Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwangler și Herbert von Karajan, l-au pregătit pentru realizarea vieții sale - Academia St. Martin in the Fields.

"Am fi fost foarte triști dacă Mozart nu s-ar fi născut. Din punct de vedere stilistic și repertorial, el este cel mai însemnat compozitor pentru noi: de la muzica de cameră, la simfonii, concerte, operă. Am fi pierdut ceea ce era cel mai important pentru că cele mai bune înregistrări ale noastre sunt ale unor lucrări de Mozart. » declara într-un interviu pentru Poveștile de succes ale muzicii celebrul muzician.

Până la cei 92 de ani pe care îi împlinește pe 16 aprilie 2016, Sir Neville Marriner a realizat peste 2000 de înregistrări, o valoare importantă a patrimoniului imaterial universal și dovada unei maleabilități repertoriale cu totul ieșite din comun. Pornind de la compozitorii baroci, continuând pe coordonatele clasicismului - cu un accent special pe Mozart (considerat reperul fundamental al muzicii occidentale) și ajungând până la creația britanică a secolului 20 (Benjamin Britten, William Walton sau Julian Lloyd Weber)

Deși ansamblul său de suflet a fost și va rămâne Academia St. Martin in the Fields, dirijorul britanic a mai avut de-a lungul timpului și alte colaborări de durată cu orchestre de prestigiu. După 10 ani de la fondarea ansamblului britanic (timp în care a concertat, a făcut înregistrări și a lansat propriu zis formația), Sir Neville Marriner s-a lansat într-o carieră dirijorală pe continentele american și european. Mai întâi ca director muzical al Orchestrei de Cameră din Los Angeles, al Orchestrei Simfonice din Minnesota și - în 1983 - al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Stuttgart. În paralel, a fost invitat să dirijeze și alte ansambluri, printre care Capela de Stat din Dresda și Orchestra Concertgebouw din Amsterdam.

Astăzi, 15 aprilie, la Arpeggio, începând cu ora 10.00, puteți asculta înregistrări ale prestigiosului dirijor, cu lucrări de Rossini, Respighi și bineînțeles, Mozart.

Monica Isăcescu