Arhivă : Recomandări Înapoi

Violonistul de origine română, Alex Simionescu, la Biblioteca Congresului din Washington

Publicat: marți, 12 Aprilie 2016 , ora 14.45

Cunoscută drept cea mai veche instituție din Statele Unite ale Americii, Biblioteca Congresului este cea mai mare din lume, după numărul de rafturi, numărul de cărți și numărul de obiecte aflate în colecția sa. Conține mai mult de 30 de milioane de cărți și alte materiale tipărite în peste 470 de limbi, mai mult de 61 de milioane de manuscrise, cele mai rare colecții de cărți din America de Nord, inclusiv forma nefinisată a Declarației de Independență, o copie a Bibliei lui Gutenberg, și multe altele, inclusiv desene arhitecturale și piese de artă.

Și ca orice instituție de cultură care se respectă, organizează anual stagiuni cu manifestări, concerte camerale și prelegeri, găzduite de „Coolidge Auditorium”, o sală de spectacole deschisă în 1925, situată la primul etaj al uneia dintre cele 3 clădiri care adăpostesc „Biblioteca Congresului american” – „Thomas Jefferson Building”. Cu un număr de 500 de locuri având o acustică perfectă, sala a fost renovată între 1988 - 1997 și redeschisă publicului în 1997.

Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea stagiunilor de la „Biblioteca Congresului” din Washington, postul american de radio a lansat o serie de emisiuni cu înregistrări din concertele „live” de la „Coolidge Auditorium”: printre protagoniști violonista americană Pamela Frank, care împreună cu soțul său – Alexandru Simionescu, violonist de origine română absolvent al Institutului „Curtis”, violistul belgian Dimitri Murrath și violista Nokuthula Ngwenyama, artistă de origine japoneză, violonceliștii americani Peter Wiley și Edward Arron, au abordat partitura Sextetului nr.2 op.36 în Sol major de Johannes Brahms, lucrare pe care o veți putea asculta, duminică, 17 aprilie, începând cu ora 14,05 la Radio România Muzical – în cadrul programului „Concerte pe mapamond”.

Și asta nu este tot - în același program vor răsuna și armoniile „romanticei” simfonii a IV-a de Bruckner, cu Orchestra Simfonică din Dallas, dirijor Jaap van Zweden, într-o înregistrare realizată la Centrul „Morton H. Meyerson” din Dallas în 20 martie 2015.

Mihai Stănescu