Arhivă : Recomandări Înapoi

Simfonia a V-a 'Litanii la plinirea vremii' de Ștefan Niculescu la Sunete contemporane, 15 aprilie 2016

Publicat: luni, 11 Aprilie 2016 , ora 12.30

Vă propun un opus profund religios, potrivit cu săptămânile de meditație și post ce preced Sărbătorile Pascale. Simfonia a V-a "Litanii la plinirea vremii" am selectat din creația lui Ștefan Niculescu, unul dintre cei mai proeminenți compozitori, un creator de stil, un rafinat și erudit muzicolog, un pedagog de o limpezime extraordinară, și afirm asta pentru că l-am avut și eu profesor de analiză muzicală la conservator, însă cei ce i-au urmat cursurile de compoziție se află astăzi în topul muzicienilor români, precum Călin Ioachimescu, George Balint, Dan Dediu…

"Sacrul este ținta supremă a muzicii." - declara Ștefan Niculescu într-un interviu solicitat cu ocazia decernării Premiului Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru Simfonia a V-a "Litanii la plinirea vremii".

Partitura, finalizată în 1997, nu are în componența orchestrală compartimentul de percuții, opțiune din care întrezărim o accentuată dorință de melos, în acord cu ceea ce înseamnă litanii, adică rugăciune.

"Litanii - mărturisea compozitorul - sunt invocații adresate puterilor cerești, iar la plinirea vremii semnifică îndeplinirea condițiilor necesare manifestării spiritualului; sunt suplicații la o ineluctabilă epifanie, eveniment capital pentru un individ, o colectivitate sau o întreagă zidire".

Vă invit la momente de meditație, reculegere și purificare prin intermediul unei capodopere românești vineri, 15 aprilie, la Sunete contemporane, de la ora 23.30.

Monica Cengher