Arhivă : Recomandări Înapoi

Dincolo de culise cu violonista Mihaela Martin

Publicat: vineri, 8 Aprilie 2016 , ora 20.29
Pentru că pe 22 aprilie 2016 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Lordului Yehudi Menuhin, ne readucem aminte o definiție a acestuia, una dintre cele mai avizate și mai dincolo de complet din câte au fost date Violonistului. Pentru Menuhin, acesta era "acea ființă ciudată, supranaturală, pe jumătate tigru, pe jumătate poet"… Chiar și într-un timp când nu mai e neapărat la modă să intereseze ce presupune performanța interpretativă "dincolo de culise", definiția lui Menuhin, mai degrabă obiectivă decât metaforică, așa cum pare la o primă vedere, incită la reflecție repetată. Și vă propunem un studiu de caz - Mihaela Martin.

Un tigru la feminin?! Fără doar și poate! Face parte din aceeași generație cu Nadia Comăneci (care e cu doi ani mai tânără) și a cunoscut afirmarea internațională cam în aceeași perioadă cu marea noastră gimnastă, la finalul anilor '70 și începutul anilor '80, când s-a impus câștigând premiile unor mari competiții: "Ceaikovski" de la Moscova (poziția secundă, în 1978), "Regina Elisabeta" de la Bruxelles (locul al V-lea în 1980) și, mai ales, prin impunerea în cadrul primei ediții a Concursului de la Indianapolis, la chiar prima sa ediție, din 1982 (aceasta, în contextul în care Leonidas Kavakos, spre exemplu, în 1986, s-a clasat al doilea). Dincolo de aceste spectaculoase focuri de artificii ale începuturilor, Mihaela Martin a dovedit, așa cum o face și astăzi, tăria de caracter, disciplina și vocația de a rămâne tot timpul sus, în prima linie a valorii interpretative: ca solistă dar și ca interpretă de muzică de cameră (este, din 2002, prima vioară a Cvartetului "Michelangelo"). Predă, de asemenea, la Universitatea de Muzică din Köln și la Școala Superioară de Muzică din Geneva, nu este vreodată trecută cu vederea când se aleg juriile de competiții (a făcut, de altfel, parte din cel al Concursului "Ceaikovski" la cea mai recentă ediție, în 2015).

Mihaela Martin - discipolă de succes a regretatului maestru Ștefan Gheorghiu, o muziciană considerată una dintre cele mai de seamă virtuoze ale generației sale. Am așteptat-o câteva minute bune înainte de a-și termina repetiția pentru recitalul pe care urma să-l susțină în 22 martie pe scena Ateneului Român. Îmi promisese doar 20 de minute din timpul său și, deși era ora prânzului, după câteva apreciabile ceasuri de studiu alături de pianista Plamena Mangova, Mihaela Martin a avut gentilețea de a răspunde tuturor întrebărilor pregătite, prelungind, astfel, întrevederea. Zâmbitoare, calmă, atentă, celebra violonistă este o prezență umană luminoasă și energică. Am încercat să înțeleg, pentru dumneavoastră, care sunt gândurile sale, pasiunile, sentimentele despre muzică, despre lucrurile ce i se pare cu adevărat importante. Iar interviul rezultat poate fi urmărit în 2 ediții ale emisiunii "Dincolo de culise"; în 11 aprilie și 9 mai 2016, de la ora 20.00 (cu reluare în 16 aprilie și 14 mai 2016, de la 13.05).


Ioana Marghita