Arhivă : Recomandări Înapoi

Remember – Margaret Price la 'Opera și vedetele ei', 13 aprilie 2016

Publicat: vineri, 8 Aprilie 2016 , ora 13.48

"...O mozartiană desăvârșită" - a fost considerată ani la rând Margaret Price. Cântăreața născută cu 75 de ani în urmă, în 13 aprilie 1941, nu și-a dorit o carieră pe scena de operă, dorind să se specializeze în genul liedului și al muzicii vocal-simfonice. De altfel, în 1961, când a dat audiție la Opera Regală Covent Garden din Londra, directorul artistic de atunci - Georg Solti - a spus că este "lipsită de farmec". Margaret Price, soprana lirică de mai târziu cu vocea pură și luminoasă, ideală pentru creația mozartiană, dorea la 21 de ani să devină mezzosoprană. A și debutat, în 1962 cu Cherubino din opera lui Mozart "Nunta lui Figaro", când a înlocuit-o pe Teresa Berganza în același teatru - Covent Garden - unde cu un an înainte fusese refuzată.

După acest succes a urmat pentru Margaret Price o carieră mozartiană fără precedent, dirijorul Carlos Kleiber fiind acela care a îndrumat-o spre rolurile de soprană. O serie de debuturi, precum Constanze din "Răpirea din Serai" la Glyndebourne, Pamina din "Flautul fermecat" la San Francisco, Fiordiligi din "Cosi fan tutte" la Chicago și Donna Anna din "Don Giovanni" la Munchen, a determinat critica să o considere pe Margaret Price o specialistă a creației mozartiene.

Mai bine de trei decenii, cântăreața scoțiană a fost invitata marilor teatre lirice, în 1985 cucerind și mult râvnitul "Met" cu o creație verdiană - Desdemona din opera "Otello". Interpretarea Desdemonei a adus-o, în 1980, față în față cu maestrul Georg Solti, cel care o refuzase cu două decenii în urmă, acesta dorindu-și pentru înregistrarea operei Otello "o voce mozartiană, pură și inocentă" ca aceea a sopranei Margaret Price.

Retrasă în ținutul Pembrokeshire din Țara Galilor, Margaret Price a părăsit această lume în 28 ianuarie 2011, rămânând în inimile iubitorilor operei, o rafinată mozartiană.

În opere de Mozart o veți asculta pe Margaret Price la Arpeggio - rubrica "Opera și vedetele ei" miercuri, 13 aprilie 2016, de la ora 11.00.

Jeanine Costache