Arhivă : Recomandări Înapoi

Igor Stravinski - Fila de calendar la 'Arpeggio' în 6 aprilie

Publicat: vineri, 1 Aprilie 2016 , ora 12.17

Varietatea scriiturii componistice face atât de dificilă alegerea unei palete de exemple muzicale menite să acopere doar...30 de minute! Fila de calendar dedicată lui Stravinski ilustrează doar ...primele două decenii și jumătate din biografia creatoare a acestui muzician longeviv, care a însumat peste... 60 de ani. Este doar o invitație de a asculta muzica acestui autor născut în Sankt Petersburg, în 1882.

Se împlinesc - în 6 aprilie - 45 de ani de când Igor Stravinski s-a stins din viață.

IGOR STRAVISKI - un creator a cărui pregnanță componistică s-a afirmat în fiecare dintre manierele stilistice pe care le-a ilustrat. Diversitatea scriiturii sale i-a făcut pe unii să îl numească "un cameleon" în planul expresiei muzicale... Dar cameleonul se "adaptează", preia contextul, culoarea mediului său... Stravinski s-a impus el însuși (mai ales în prima parte a biografiei sale creatoare) influențându-i pe alții, făcându-i să îl urmeze.

Cu o educație muzicală specifică pentru copiii de familii înstărite ale Rusiei țariste, Igor Straviski a demonstrat nu numai talent pianistic, ci și componistic. După ce a urmat studii care îl pregăteau pentru o carieră juridică, a luat lecții de compoziție cu Nikolai Rimski Korsakov, a cărui amprentă s-a făcut simțită și în strălucirea orchestrală a paginilor sale timpurii, dar și în preocuparea de a filtra elemente ale tradiției muzicale ruse. Cei trei ani de îndrumare s-au încheiat în 1908, când profesorul său, remarcabil reprezentant al grupului celor 5, a murit. (Stravinski i-a dedicat atunci un amplu elogiu - Cântec funebru op.5 - lucrare interpretată în sala mare a Conservatorului din Sankt Petersburg, considerată ...pierdută până anul trecut!)

Image result for Stravinsky Igor

De două ori un..."exilat", dar drumul vieții sale - de la Est spre Vest - a avut mult mai multe repere...

Stravinski - născut în iunie 1882 și stins din viață în 6 aprilie 1971 - a traversat o epocă atât de frământată a istoriei europene... A devenit cetățean francez în 1934 dar a locuit mult timp în Elveția încă de prin 1910, când petrecea iarna în țara cantoanelor împreună cu familia sa și cei patru copii, iar verile la moșia din spațiul Ucrainei de astăzi. Din 1914 (chiar înainte de izbucnirea primului război mondial), după o scurtă călătorie la reședința din Ucraina pentru a-și lua cele necesare - inclusiv materialele despre muzica tradițională a regiunilor ruse - a părăsit teritoriul fostei Uniuni Sovietice, unde nu a mai revenit decât în 1962, când a și dirijat câteva dintre propriile sale lucrări.

In 1945 a primit cetățenia americană, după ce din toamna lui 1939 a preluat o catedră la Harvard. A schimbat de această dată și continentul, la 57 de ani... Trecuse printr-o epocă întunecată a existenței sale; și-a pierdut prima soție, fiica cea mare și apoi pe mama sa...El însuși a fost internat luni de zile într-un sanatoriu pentru tratarea tuberculozei. Și-a regăsit apoi liniștea alături de cea care îi era de fapt de 18 ani o ...a doua parteneră de viață (la Paris, dar și în turneele întreprinse ca pianist și ca dirijor). Admirat de mulți, contestat de unii, Stravinski rămâne un reper componistic al secolului XX.

După strălucitoarea epocă a Baletelor Ruse scrise pentru compania lui Serge Diaghilev au urmat re-formulări ale manierei sale componistice; a adoptat - un timp - și atonalismul, dar și neo-clasicismul. Pentru mulți, fiecare întâlnire cu un nou opus semnat de Stravinski era ...surprinzătoare! Pagini orchestrale, concertante, corale, camerale, lucrări destinate scenei lirice sau coregrafice alcătuiesc un caleidoscop componistic divers, adesea scânteietor.

Dintre paginile de început ale lui Stravinski am ales una rar cântată astăzi: Scherzo Fantastic op.3, vădind deja - ca a doua creație orchestrală mai amplă, după Simfonia în Mi bemol major - o spectaculoasă fantezie componistică. Momentul cameral și secvența din baletul "Petrușka"ce completează exemplele acestei File de calendar din 6 aprilie, de la ora 11,30, fac trimiteri spre modernitatea și strălucirea acestui condei, indiferent de genul adoptat!

Anca Ioana Andriescu