Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Pinchas Zukerman - lucrări de Ralph Vaughan Williams și Edward Elgar

Publicat: vineri, 1 Aprilie 2016 , ora 12.06

Pe acest album, muzică britanică, câteva dintre lucrările cele mai cunoscute, în interpretarea celebrului violonist Pinchas Zukerman, actualmente principal dirijor invitat al la fel de cunoscutei Orchestre a Filarmonicii Regale din Londra. Sunt lucrări de Ralph Vaughan Williams și Edward Elgar, printre ele, lucrări foarte cunoscute, așa cum este chiar piesa care deschide albumul: The Lark Ascending pentru vioară și orchestră de Ralph Vaughan Williams. Este una dintre cele mai sensibile lucrări pentru vioară și orchestră din întreaga istorie a muzicii; Pinchas Zukerman a înregistrat-o pentru prima dată în urmă cu 40 ani; de-abia acum a mai revenit la ea pe acest disc lansat pe 26 februarie 2016, inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Pinchas Zukerman - unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni din a doua parte a secolului XX, considerat un copil minune al viorii, remarcat de Isaac Stern pe când avea 14 ani. Plecat din Israelul natal pentru a studia la New York, recunoscut drept unul marii violoniști ai timpurilor noastre. Dar nu numai, pentru că în 1970, când avea 22 ani, a debutat și ca dirijor, deținând ulterior angajamente în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie - Pinchas Zukerman este dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonici Regale din Londra din anul 2009. A doua lucrare de pe disc este semnată de același Ralph Vaughan Williams - Fantezia de pe temă de Thomas Tallis.

Serenada op.20 în mi minor de Edward Elgar este una dintre lucrările mele preferate de pe acest disc, pentru interpretarea plină de sensibilitate și romantism.

Pinchas Zukerman: un muzician cu o carieră de invidiat, un mare violonist de concert, un dirijor căutat, membru al unui cvartet pe care l-a înființat, profesor și lista se încheie cu Zukerman violistul, interpret al înregistrării în premieră mondială realizate pentru piesa In moonlight de Edward Elgar. De fapt, este vorba despre o transcripție a unei transcripții - tema originală fiind preluată de însuși Elgar din uvertura de concert In the South.

Cu Zukerman violonistul mai avem întâlnire pe acest disc în piesa Salut d'amour de Edward Elgar; cu Zukerman dirijorul, în alte două piese de Edward Elgar: Chanson de matin și Chanson de nuit.

Ne aflăm în fața unui album potrivit pentru toate gusturile - mai ales ale britanicilor, Decca fiind o casă de discuri londoneză. Câteva dintre cele mai frumoase piese din repertoriul de esență romantică semnat de doi compozitori englezi emblematici, într-o interpretare pe măsură, piese mai scurte, care nu solicită o concentrare extremă și, în general, o ambianță sonoră plăcută. Un album care se încheie cu Introducere și Allegro op.47 de Edward Elgar.

Cristina Comandașu