Arhivă : Recomandări Înapoi

Ferruccio Busoni 150, Fila de calendar la Arpeggio, în 1 aprilie

Publicat: marți, 29 Martie 2016 , ora 16.20
Menirea unui artist creator este de a face LEGI nu de a le urma pe cele deja încetățenite !

Sunt cuvintele lui Ferruccio Busoni, muzicianul născut în 1 aprilie acum un veac și jumătate. El însuși a ilustrat un asemenea gând prin activitatea sa de pianist interpret și compozitor, chiar dacă a demonstrat o riguroasă cunoaștere "a meșteșugului" specific scriiturii înaintașilor săi. Busoni a fost admirat nu numai pentru virtuozitatea pe claviatură, pentru știința armoniei și contrapunctului reliefate în partiturile lui, ci și pentru calitatea sa intelectuală. Multe dintre lucrările sale au proporții monumentale și adesea paginile orchestrale solicită ansambluri impresionante. Catalogul creației muzicale semnate de Ferruccio Busoni însumează peste 300 de opusuri, de la miniaturile pentru pian realizate la doar 7 ani până la concertul dedicat instrumentului său preferat, a cărui durată depășește lejer o oră! Cvartete de coarde de amplă respirație, sonate pentru vioară, alte opusuri camerale dar și partituri vocal-simfonice de factură ecleziastică au însoțit biografia acestui autor până la stingerea sa din viață, la Berlin, la doar 58 de ani.

Image result for Ferruccio Busoni

Ferruccio Busoni a fost singurul copil al unei familii de muzicieni: tatăl, clarinetist italian, iar mama - pianistă cu rădăcini italiene și germane. Aspirațiile culturale ale familiei au fost evidente chiar din șirul prenumelor care i-au fost date băiatului născut la Emoli: Dante Michelangelo Benvenuto alăturate lui Ferruccio - cel care i-a purtat celebritatea pe mapamond. Chiar dacă părinții s-au aflat adesea în turneu, copilul cu un talent precoce a fost educat mai ales la Trieste, completându-și studiile la Viena și la Leipzig. Faima virtuozului s-a răspândit rapid, încă de la o vârstă fragedă, iar Ferruccio Busoni a devenit unul dintre artiștii doriți pe afișele de concert ale întregii lumi.

Virtuozul pianist a devenit la 22 de ani profesor la Helsinki, apoi la Moscova și în Statele Unite. Lista creațiilor sale s-a amplificat mereu cu pagini dintre cele mai variate.


Din 1894 și până la stingerea sa din viață, în 1924 (cu o pauză de 6 ani - de la debutului primului război mondial, ani petrecuți la Zurich) Ferruccio Busoni a locuit la Berlin, unde s-a implicat în viața de concert nu numai ca pianist, dar și ca dirijor, efectuând și numeroase turnee. Dincolo de Bach, Beethoven sau Liszt, prin repertoriul pe care l-a ales a promovat multe dintre opusurile contemporanilor și să nu uităm că a fost epoca unor mari maeștri, reformatori ai gândirii muzicale. Busoni a scris și el mult în acea perioadă, proiectul său cel mai complex - rămas de altfel neterminat - fiind opera Doktor Faust (subiectul apelând la vechile legende și nu la versurile lui Goethe). In afara altor mari partituri orchestrale sau concertante, a mai realizat și 2 opere mai scurte Arlecchino și Turandot în perioada petrecută în Elveția. Inainte însă de operă, a scris muzica de scenă pentru piesa lui Carlo Gozzi, din care a grupat apoi o suită orchestrală.

Au rămas legendare variantele sale pianistice asupra multor pagini de Johann Sebastian Bach: există câteva documente sonore ca mărturie a extraordinarei tehnici și prestanțe solistice, iar Fila de calendar care îi este dedicată lui Busoni chiar în 1 aprilie la Arpeggio (de la 11,30) marcând cei 150 de ani de la nașterea sa vă oferă un astfel de exemplu!

Anca Ioana Andriescu