ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Opera 'Revuluția' de Adrian Iorgulescu - Sunete contemporane, 1 aprilie

Publicat: marți, 29 Martie 2016 , ora 14.05

Întâi aprilie, ziua păcălelilor și a situațiilor amuzante, nu se putea încheia la Radio România Muzical decât cu un opus românesc pe măsură: opera în două acte "Revuluția" compusă de Adrian Iorgulescu după farsa "Conu` Leonida față cu reacțiunea" de Ion Luca Caragiale.

Este o lume sonoră ce-ți menține atenția trează în fiecare clipă prin atmosfera comică întreținută de cei trei protagoniști: Conu` Leonida (tenor), cu un recitativ retoric, caricatural și uneori grotesc; Safta (soprană) cu intervenții scurte și categorice; Coana Efimița (mezzosoprană) este "depersonalizată până la aproape ultima limită imaginabilă" (Dan Buciu). Tiparele caraghioase ale personajelor sunt marcate și cu interludiu și postludiu prin discursul orchestrei.

Este tonică această operă scrisă de Adrian Iorgulescu în anii '90 și prezentată în primul festival "Enescu" (1991) de după revoluție. Vă ofer o imprimare cu: Florin Diaconescu - Conu` Leonida, Steliana Calos - Efimița și Georgeta Stoleriu - Safta; Orchestra Națională Radio e dirijată de Ludovic Bacs.

Vă aștept vineri, 1 aprilie, ora 23.30 la Radio România Muzical - on-air și on-line.

Monica Cengher