Arhivă : Recomandări Înapoi

Aniversare - soprana Nelly Miricioiu: Arpeggio, 31 martie

Publicat: luni, 28 Martie 2016 , ora 15.20

"…Divă care poate să cânte orice la fel de bine…", "un fenomen vocal rar întâlnit în ultima vreme…", "…o solistă din România, capabilă să ridice sala în picioare…" Astfel de aprecieri au însoțit evoluțiile sopranei Nelly Miricioiu. "O soprană britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă" - astfel este descrisă în aproape toate dicționarele de specialitate.

În 1981 a părăsit România, an în care debutul internațional de la Opera din Glasgow în "Traviata" a constituit începutul unui lung șir de apariții încununate de succese pe marile scene ale lumii. După Opera din Glasgow, a urmat pentru Nelly Miricioiu debutul la Royal Opera House Covent Garden din Londra, în rolul Nedda din Paiațe de Leoncavallo, alături de Jon Vickers și Pierro Cappuccilli. Porțile temutului templu din Milano - Teatro alla Scala - i s-au deschis chiar când a împlinit 31 de ani, Nelly Miricioiu interpretând rolul titular din opera donizettiană "Lucia di Lammermoor". Anul 1989 i-a adus și debutul la Opera Metropolitan cu Mimi din opera "Boema" de Puccini. "Rămân în continuare româncă, născută la Adjud, în 31 martie 1952." - îi place sopranei Nelly Miricioiu să spună. O artistă care a colindat întreaga lume și care a fost aplaudată în "Traviata", "Boema", "Madama Butterfly", "Adriana Lecouvreur", "Francesca da Rimini", "Ernani", "Luisa Miller",  "Don Carlo" și în multe alte opere.

În această perioadă, Nelly Miricioiu se află în București, fiind invitata Luminiței Arvunescu, în studioul Serii de operă (în direct la Radio România Muzical și audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro, marți, 29 martie, de la ora 19.00) dar și la Sala Cerchez a Palatului Cotroceni în prima ediție de dialoguri desfășurate sub genericul "Opera FANtastica"(joi, 31 martie, de la ora 19.00).

Soprana Nelly Miricioiu este aniversată și în emisiunea Arpeggio la rubrica "Opera și vedetele ei", când o veți asculta în pagini donizettiene din operele "Maria de Rudenz" și "Rosmonda d'Inghilterra" - rezultat al memorabilelor sale colaborări cu Opera Rara. (Joi, 31 martie, de la ora 11.00)

Jeanine Costache