Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Yundi - cele 4 balade de Frederic Chopin: Music box, 28 martie

Publicat: vineri, 25 Martie 2016 , ora 14.58

Pe 26 februarie 2016, casa de discuri Deutsche Grammophon a lansat cel mai nou album al pianistului chinez Yundi. Pe el regăsim cele 4 balade de Frederic Chopin, alături de Berceuse op.57 și 4 mazurci op.17.

Iată că pianistul chinez Yundi continuă incursiunea în lumea muzicii lui Chopin - anul trecut, în septembrie 2015, a lansat integrala preludiilor op.28; anterior, cei 4 scherzi și 3 impromptu-uri, însă aceasta s-a întâmplat cu mult timp în urmă, în 2004. În 2007, Yundi a lansat și versiunea sa pentru Concertul nr.1 de Chopin, iar debutul său discografic la casa Deutsche Grammophon a fost în 2002, cu un recital Chopin.

De fapt, Yundi îi datorează mult lui Chopin - el este pianistul care s-a lansat în atenția lumii internaționale când la 18 ani a cucerit premiul I la Concursul Chopin de la Varșovia - era în anul 2000 și Yundi devenea atunci primul pianist chinez care reușea o asemenea performanță, totodată fiind și cel mai tânăr laureat din istoria competiției.

În 2015, Yundi a revenit la Varșovia, de data aceasta în calitate de membru al juriului, stabilind un nou record, acela de a fi cel mai tânăr membru al juriului.

Așa că este de înțeles de ce există o atracție atât de mare între Chopin și Yundi.

Muzica lui Chopin, greu de interpretat

Ascultând acest disc m-am gândit, încă o dată, cât de greu este de interpretat muzica lui Frederic Chopin. Evident, trebuie să fii un tehnician foarte bun, dar stăpânirea perfectă a partiturii din punct de vedere tehnic cred că este doar 10% din ceea ce reprezintă interpretarea muzicii lui Chopin. Dincolo de aceasta rămân agogica, dinamica, ideile pe care vrei să le exprimi, toate nuanțele pe care vrei să le surprinzi. Este suficient ca o singură notă să nu fie la locul ei, și tot ansamblul se strică.

Yundi este recunoscut pentru virtuozitatea lui și în înregistrările anterioare cu Chopin, i-am admirat și rafinamentul. Însă în cazul baladelor cred că erau necesară evidențierea mult mai multor nuanțe, iar nuanțele de forte mi s-au părut mult prea îngroșate în contextul întregului discurs. Mi-a plăcut însă foarte mult debutul în piano al celei de a patra balade.

Așa cum judecând în mare, interpretarea Berceusei op.57 și a celor 4 mazurci op.17 mi s-a părut în ansamblu mai reușită decât cea a baladelor.

Noul album al pianistului Yundi poate fi ascultat în premieră la Radio România Muzical luni, 28 martie de la ora 19.00, în reluare duminică, 3 aprilie, de la ora 13.05. Albumul este inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cristina Comandașu