Arhivă : Recomandări Înapoi

Bela Bartok - 135 - o Filă de calendar la Arpeggio, în 25 martie

Publicat: miercuri, 23 Martie 2016 , ora 15.48

Bela Bartok: compozitorul, pianistul, căutătorul și culegătorul de tezaur folcloric al centrului și sud-estului european... Una dintre marile personalități care s-a impus ca o sinteză a primei jumătăți a veacului trecut, filtrând simbolica întoarcere a romanticilor spre rădăcinile culturale cu remarcabilul său spirit inovator, într-un limbaj muzical foarte personal.

Născut la Sânnicolau Mare în 1881 (în același an ca și George Enescu), Bela Bartok a apărut într-o familie cu diferite trimiteri etnice, iar studiile la Budapesta, în compania lui Zoltan Kodaly, au deschis drumul valorificării peisajului muzical tradițional al variatelor popoare care au alcătuit - cândva - Imperiul austro-ungar.

De o parte și de alta a Atlanticului, arta sa componistică a fost mult apreciată. Dar și cea interpretativă, versiunile lui pianistice fiind adesea elogiate... Documente sonore au păstrat - cu amprenta înregistrărilor de odinioară - mărturii ale modului în care Bartok își interpreta propriile lucrări, iar Fila de calendar vă aduce în atenție două dintre acestea, datând din jurul anilor 1930.

Image result for bela bartok piano

Prețuirea de care s-a bucurat compozitorul s-a reflectat și în abordarea consecventă a opusurilor sale de către marii maeștri ai fiecărei generații; în această rubrică îl regăsiți pe violonistul Yehudi Menuhin în compania dirijorului Pierre Boulez într-una dintre Rapsodii. In peisajul vieții muzicale românești, numele regretatului dirijor Ludovic Bacs a figurat adesea pe afișe cu lucrări de Bela Bartok, iar varianta sa orchestrală asupra Dansurilor românești a rămas în atenție chiar și după 35 de ani de când a fost înregistrată.

Image result for bela bartok piano

Bela Bartok ... O personalitate culturală căreia i-au fost ridicate statui nu numai la Budapesta, dar și la Londra sau la Bruxelles, dar și la Mako sau la Târgu Mureș... O discografie impresionantă este consacrată creației de amplă deschidere stilistică semnată de marele muzician, volume de analiză a lucrărilor au apărut în Europa sau în America ...

Bela Bartok - Fila de Calendar la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii Arpeggio din 25 martie, de la 11,30.


Anca Ioana Andriescu