Arhivă : Recomandări Înapoi

Arii din opere cu baritonul Dan Iordăchescu

Publicat: luni, 21 Martie 2016 , ora 12.07

- într-o perioadă cu mulți baritoni, a fost unul dintre cei mai tulburători artiști.

- 60 de ani de activitate lirică neîntreruptă pe marile scene ale lumii, fiind cel mai longeviv artist liric pe plan mondial.

- singurul român care a cântat în 61 de țări, 331 de orașe, în peste 260 de turnee, de la Răsăritul Lumii din Bali, la Apusul Lumii, în Peru.

Iată radiografia unei cariere impresionante.

S-a spus despre Dan Iordăchescu că, pe scenă, era un tumult de trăire, de implicare, cucerind totodată prin sensibilitate. Juca impresionant, fără să lase nimic neexprimat. Deopotrivă publicul și cronicarii i-au admirat vocea, dramatismul, rafinamentele, subtilitățile, cultura de stil în cânt și în construirea personajelor, implicarea în spectacol, în jocul scenic.

Dan Iordăchescu și-a început cariera în 1949, a cântat în cele mai importante teatre de operă și a stat alături de mari stele ale liricii, între care Mario del Monaco, Franco Corelli, Giuseppe di Stefano, Luciano Pavarotti, Renata Scotto, Mirella Freni, Shirley Verrett și Virginia Zeani.

"…Cu Dan Iordăchescu, muzica lui Mozart nu mai trece prin Salzburg ci prin București…" - au scris chiar cronicarii austrieci ascultându-l în Figaro din "Nunta lui Figaro" sau în "Don Giovanni" din opera omonimă. Aceste personaje au căpătat întruchipări care au rămas creații de referență. Li s-au adăugat memorabile interpretări în multe alte roluri: Germont din "Traviata", Renato din "Bal mascat", Contele de Luna din "Trubadurul", Iago din "Otello", Posa din "Don Carlos", Enrico din "Lucia di Lammermoor", Silvio din "Paiațe", Valentin din "Faust" și Escamillo din "Carmen".

Rememorăm câteva dintre înregistrările baritonului Dan Iordăchescu la rubrica "Opera și vedetele ei". (Arpeggio - 23 martie 2016, ora 11.00)

Jeanine Costache