Arhivă : Recomandări Înapoi

'Coltrane plays the Blues' la 'Jazz à la carte' , 19 martie

Publicat: luni, 14 Martie 2016 , ora 16.02

 John Coltrane la "Jazz a la carte", sâmbătă, 19 martie 2016, de la ora 12.30.

A apărut de-altfel în jazz termenul post-Coltrane, atât de importantă a fost influența saxofonistului american. Inițial John Coltrane și-a legat numele de stilul be-bop. Ne reamintim, s-a născut în 1926 în Carolina de Nord și a fost de la început înconjurat de muzică. Nu intrăm în toate detaliile, amintesc doar faptul că Lester Young și Johnny Hodges l-au determinat să renunțe la clarinet în favoarea saxofonului, și cântând cu Jimmy Heath, a prins gustul experimentărilor. S-a alăturat formației lui Dizzy Gillespie, iar din 1958 și-a descoperit propria voce în Cvintetul lui Miles Davis. "Muzica lui Miles, declara odată Coltrane, mi-a dăruit foarte multă libertate".

Într-o carieră relativ scurtă, John Coltrane a înregistrat un număr impresionant de albume, ca leader sau în diverse formule - îi amintim în principal pe Thelonious Monk și Miles Davis. Ne interesează însă Cvartetul John Coltrane, înființat în 1960, motorul unora dintre cele mai expresive, dar și revoluționare episoade din epocă. Reținem câteva titluri de albume - "My Favorite Things," "Africa Brass," " Impressions," " Giant Steps," monumentalul "A Love Supreme", în care îi descoperim cu surprindere și religiozitatea, sau acest "Coltrane plays the Blues" .

Albumul a apărut în aceeași perioadă cu mai cunoscutele "Coltrane's sounds" și "My favorite things" - o serie de înregistrări realizate în 1961 pentru studiourile Atlantic. Nu vorbim despre blues-uri sută la sută, ci, de cele mai multe ori despre influențe, elemente sau acele moods sau stări inspirate de blues. Interesant este modul în care muzicianul cunoscut pentru spiritul său inovator duce mai departe acest gen istoric.

În momentul în care a părăsit grupul lui Miles Davis și a început să cânte și la saxofon soprano, faima lui John Coltrane a căpătat amploare, în special pe o linie a explorărilor și a jazzului de avangardă. Și totuși, artistul nu renunță total la tradiție. După cum aflăm din comentariile originale ale albumului, semnate de Joe Goldberg, când John Coltrane cânta într-un club, momentul culminant al evoluției sale trebuia urmărit în partea finală a concertului. Atunci cânta în mod invariabil "My favorite things" și "Greensleaves". Prin aceste două piese pe care le interpreta la saxofon soprano, el a avut o contribuție la renașterea instrumentului, după Sidney Bechet și Johnny Hodges. În albumul "Coltrane plays the Blues", avem ocazia să-l ascultăm în două piese cântând la saxofon soprano.


Nu-i uităm pe colaboratorii lui John Coltrane - pianistul McCoy Tyner, basistul Steve Davis și la baterie Elvin Jones, acesta absolut uluitor în dialogul său cu marele saxofonist. Și pentru a reveni la amintiri, spunem și faptul că tot în concertele pe care le susținea în cluburi, de-obicei după ora două în noapte, John Coltrane cânta blues. Începea o temă și improviza timp de 30, 40 de minute. Se povestește că oferea o imagine uluitoare, o experiență de neuitat celor prezenți, prin intensitate și puterea de concentrare. Cu timpul reputația sa de artist de avangardă a făcut să se estompeze imaginea interpretului de blues, astfel încât un album ca cel la care ne referim în acest articol are darul de a ne reaminti această latură. Așa cum cu greu ne putem imagina personajul - tăcut, timid, la polul opus față de muzica sa.

Marina Nedelcu