Arhivă : Recomandări Înapoi

Ernst, Daniel și Andreas Ottensamer - albumul 'The Clarinotts'

Publicat: vineri, 11 Martie 2016 , ora 13.48

Vă propun un album lansat la nivel internațional pe 1 ianuarie 2016 și nu în mod întâmplător, pentru că protagoniștii lui sunt membri ai celebrei Filarmonici din Viena, binecunoscută la nivel mondial tocmai datorită acelui concert de Anul Nou, susținut în 1 ianuarie. Vom asculta deci nu unul, nici doi, ci, surpriză trei clarinești, membri ai aceleiași familii: Ernst, Daniel și Andreas Ottensamer, primii doi, prim clarinești ai Filarmonicii din Viena, iar mezinul, prim clarinetist al nu mai puțin faimoasei Filarmonici din Berlin.

De altfel, despre Andreas Ottensamer am mai vorbit la Radio România Muzical: un tânăr de 26 ani, cu alură de fotomodel, dar cu o carieră muzicală de cel mai înalt nivel: el nu doar că este membru al Filarmonicii din Berlin, ci și un foarte apreciat solist, are deja alte două discuri apărute la casa Deutsche Grammophon și este deținător al unui râvnit premiu Echo obținut în 2015.

Cât de des avem ocazia să ascultăm muzică pentru clarinet? Dar pentru trei clarinete?

Și ce șanse sunt să găsești trei interpreți excepționali? Răspunsul ni-l oferă acel minunat album The clarinotts, după numele ansamblului pe care Ernst, Daniel și Andreas Ottensamer l-au înființat în 2005, o continuare firească a faptului că se delectau des în familie cântând împreună.

Albumul, dincolo de unicitatea sa adusă de ansamblul protagonist, este un omagiu adus operei, vocii umane în general. De altfel, cred că există un fir roșu care unește vocea umană și instrumentele de suflat, gândidu-ne și la tehnica, dar și la sonoritatea lor. Pe discul The clarinotts găsim trei momente extrase din lucrări vocale, în aranjament pentru clarinete și orchestră: o transcripție a unui terțet din opera Cosi fan tutte de Mozart, Fantezia de Franz Doppler pe teme din opera Rigoletto de Verdi și La Danza de Rossini.

O familie ieșită din comun 

Ernst Ottensamer, tatăl are 61 ani, Daniel, băiatul cel mare, 30 ani și Andreas, cel mai mic, 26 ani. Toți trei sunt instrumentiști redutabili, cu numeroase premii la concursuri internaționale și concerte, în calitate de soliști, pe scene dintre cele mai importante. Dincolo de toate acestea, eu am remarcat și am apreciat la superlativ bucuria lor de a cânta împreună, modul empatic în care colaborează și, bineînțeles, acuratețea tehnică și artistică a discursului lor.

"Ne-am gândit care ar putea fi punctul de pornire pentru acest CD" spune Andreas Ottensamer pe clipul video de promovare a albumului The clarinotts, "și așa am ajuns la ideea că suntem o familie din Viena, un oraș sinonim cu opera. De la operă am ajuns la dans și la muzică de film". Într-adevăr, ultimele trei piese de pe CD sunt din lumea dansului și a muzicii de film: Cinema 1 de Bela Koreny, bossa nova Manha de Carnaval de Luiz Bonfa și piesa The Chase de Olivier Truan.

Discul The Clarinotts poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 14 martie, de la ora 19.00 și este inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cristina Comandașu