ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

'Don Carlos' de Verdi la 'Opera în interpretări de referință' – duminică, 13 martie

Publicat: miercuri, 9 Martie 2016 , ora 23.02

O înregistrare care a împlinit recent o jumătate de secol, dar care se aude și astăzi la fel de convingătoare, de pregnantă. O versiune istorică remarcabilă cu Bergonzi, Ghiaurov, Renata Tebaldi, Grace Bumbry, Dietrich Fischer-Dieskau și alte voci faimoase sub bagheta lui Georg Solti.

O partitură de la a cărei primă montare (la Paris) a trecut aproape un veac și jumătate

O lucrare asupra căreia Verdi a revenit de câteva ori efectuând modificări masive pe parcursul a peste două decenii, pentru spectacolele oferite în diferite centre de cultură de pe teritoriul Italiei.

Nicolai Ghiaurov - remarcabil Rege Filip și aici așa cum a fost pe numeroase meridiane ale lumii

O galerie a glasurilor celebre, care se întâlnesc în momente interpretative excelent puse la punct. Orchestra de la Covent Garden sună extraordinar, iar aici rafinamentul armoniilor aduce în prim plan efecte ascunse parcă în alte tălmăciri; modelând sonoritățile instrumentale dar și ansamblurile Georg Solti este cu adevărat un vrăjitor (care avea deja experiența excelentelor realizări wagneriene). Frazele muzicale vocale au freamătul emoției umane și mai puțin dimensiuni statuare... Există o anume modernitate, limpezime și sinceritate a expresiei care te farmecă și astăzi când asculți cele 5 acte ale operei lui Verdi pe subiectul dramei lui Friedrich Schiller.

Un regal pentru orice meloman, nu numai prin valoarea istorică, ci și prin performanțele interpretative - Don Carlo de Verdi la Opera în interpretări de referință, duminică 13 martie, de la 21.

Anca Ioana Andriescu