Arhivă : Recomandări Înapoi

Gesualdo da Venosa 450 - Fila de calendar, 8 martie

Publicat: vineri, 4 Martie 2016 , ora 9.12
Al doilea fiu al familiei nobiliare care a primit de la Filip al Spaniei Principatul Venosa din sudul peninsulei Italice, Carlo Gesualdo Da Venosa a fost preocupat de arte și a beneficiat de instruire în acest domeniu. Moartea prematură a fratelui său mai mare i-a adus însă responsabilitățile de moștenitor al titlului și de conducător al regiunii și al familiei sale. Intre legendă și fapt istoric, biografiile îl acuză de asasinarea primei sale soții și a amantului ei prin 1590, un gest acceptabil după codul de onoare al epocii. Unii spun că după acest eveniment muzica lui Carlo Gesualdo da Venosa a căpătat nota melancolică, armoniile mai stranii, acele elemente care i-au adus și atributul de... Prinț al umbrelor, al întunericului ca expresie muzicală. Dincolo de perspectiva celei de a două căsătorii, pasiunea pentru muzică a fost un argument în plus pentru perioada petrecut la Ferrara, centru muzical aparte în secolul al 16-lea.

 

Unul dintre marii cutezători în domeniul armoniei vremii sale, inovator în spirit, dar și în maniera componistică pentru vremea lui, Gesualdo da Venosa și-a permis să scrie așa cum și-a dorit, fără a fi legat de comenzi, de gustul altora... In plus, statutul său social și averea i-au oferit șansa de a avea un ansamblu propriu pentru capela sa. In 1603 a publicat primele 2 volume de pagini sacre, urmate - 8 ani mai târziu - de cel de-al treilea, cu o încărcătură dramatică mai pronunțată. Cele 6 "cărți" de madrigale stau mărturie și astăzi pentru harul unui creator remarcabil al Renașterii.

Asupra unui personaj care a cărui viață a început acum patru secole și jumătate planează desigur multe incertitudini istorice; de la date ale biografiei la cele referitoare la faptele sau lucrările sale... Portretul lui Carlo Gesualdo, principe di Venosa, conte di Conza este și astăzi înconjurat de nenumărate legende, oferind de-a lungul timpului surse de inspirație pentru diferite scrieri în cuvinte sau ...cu note muzicale: celor ale lui Giambattista Marino sau Torquato Tasso - cu veacuri în urmă - li s-au adăugat multe articole, romane, volume până în contemporaneitate iar Igor Stravinski (mare admirator al muzicii acestui creator renascentist) i-a dedicat o lucrare intitulată chiar "Monumentum pro Gesualdo".

Carlo Gesualdo da Venosa - Fila de calendar la Arpeggio, în 8 martie, de la 11,30

Anca Ioana Andriescu