Arhivă : Recomandări Înapoi

Bernard Haitink - Interpretul zilei de 4 martie la Arpeggio

Publicat: joi, 3 Martie 2016 , ora 15.01

Bernard Haitink s-a născut pe 4 martie 1929 la Amsterdam și a studiat vioara și dirijatul la Conservatorul din orașul natal. A făcut parte, ca violonist, dintr-o serie de orchestre înainte de a se consacra dirijatului și de a studia cu Ferdinand Leitner. Debutul său dirijoral a avut loc pe 19 iulie 1954, la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Olandeze, al cărei dirijor șef a devenit în 1957. Cu un an mai devreme, a fost consemnată și prima sa colaborare cu Orchestra Concertgebouw, într-un concert în care l-a înlocuit pe Carlo Maria Giulini, iar după moartea neașteptată a lui Eduard van Beinum, Haitink a devenit dirijor principal al Orchestrei din Amsterdam, un ansamblu pe care l-a susținut de fiecare dată când situația a cerut-o: atunci când guvernul a dorit să reducă fondurile destinate ansamblului sau când a considerat că manangementul nu este cel potrivit.

În afara granițelor Olandei, Bernard Haitink a colaborat pentru o importantă perioadă de timp cu Orchestra Filarmonicii din Londra, din poziția de dirijor principal între anii 1967 și 1979. Nu doar colaborarea de durată cu acest ansamblu l-a legat de Marea Britanie, ci și directoratul muzical al Operei din Glyndebourne, între anii 1978 și 1988, precum și poziția de director muzical al Operei Covent Garden din Londra, deținută între 1987 și 2002. Consemnăm, de asemenea, colaborările cu Capela de Stat din Dresda și Orchestra Simfonică din Boston, precum și titlul de membru de onoare al Filarmonicii din Berlin pe care îl deține. Deși ofertele au continuat să curgă, Bernard Haitink a refuzat prelungirea contractului cu Orchestra Simfonică din Chicago, iar motivul invocat a fost acela al vârstei. În ultimii ani, Haitink susține cursuri de măiestrie pentru tinerii dirijori la Lucerna.

Înregistrările maestrului cuprind un repertoriu foarte variat, de la integralele simfoniilor de Beethoven, Brahms, Schumann, Ceaikovski, Bruckner, Mahler, Șostakovici și Vaughan Williams la cele ale pieselor dedicate orchestrei de Debussy, la opere mozartiene sau wagneriene. Dintre acestea, la Arpeggio-ul din 4 martie vă propunem să ascultați poemul simfonic "Idealurile" de Franz Liszt, "Menuet antic" și "Bolero" de Maurice Ravel.

Arpeggio, 4 martie 2016, ora 10.00

Monica Isăcescu