ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

De ziua ta! Vârstele și menirile femeii în lumea tradițională - Muzici tradiționale, 8 martie

Publicat: joi, 3 Martie 2016 , ora 14.02

 

Femeia - iubită, soție și mamă

De mai bine de un secol ziua de 8 martie este dedicată femeilor, doamnelor de lângă noi, care ne fac viața mai ușoară și mai frumoasă. Femeia, iubită, soție și mamă; femeia, cântată de compozitori, scriitori și poeți; femeia, surprinsă de pictori, sculptori, fotografi și cineaști în imagini dintre cele mai sugestive și (nu în ultimul rând) femeia, prezentă în lumea tradițională, în ipostaze care-i relevă rosturile, vârstele și menirea. Vom asculta, așadar, în această ediție, cântări și muzici diferite (din spațiul românesc și din câteva zone europene), dedicate celor cărora trebuie să le mulțumim pentru că există, alături de noi, în toate momentele vieții. Mamă, iubită, soție, întâi-stătătoare și apărătoare a familiei, femeia a știut dintotdeauna să prețuiască valorile tradiționale, să le însușească, să le adapteze și să le perpetueze, fără să uite nici o clipă să lupte, cu dârzenie, pentru menirea și cinstea la care a fost ridicată de Creator. Pentru toate acestea (și pentru multe alte calități) să le dăruim tuturor femeilor, care ne fac viața mai frumoasă, mai pasionantă și mai interesantă, un gând frumos, un semn de prețuire și, mai mult decât până acum, câte un strop de iubire, sinceră și necondiționată!

Cântecul de leagăn - atribut al maternității

Fără dragoste nimic nu este, așa cum s-a spus în multe rânduri. Fără dragoste nu poate exista familia tradițională, în care bărbatul, femeia și roadele binecuvântate ale iubirii lor, copiii, închipuie și întregesc un model arhetipal unic, irepetabil dar și reiterat, mereu și mereu, într-un ciclu infinit, cu puteri cosmice. Atunci când vin pe lume, copiii luminează și înveselesc casele, aduc bucurie părinților și le consfințesc menirea lor pământeană. În acest context vom călători în spații culturale diferite și vom cunoaște câteva cântece de leagăn, care ilustrează, fiecare, prin varietatea lor ancorată într-o unitate universală, toate calitățile comune, primordiale și arhetipale relevate de sentimentele maternității. Vom asculta o piesă doinită, din Năsăud, România, urmată de alte cântece de leagăn din Lituania, Grecia, Germania și Slovenia. Vom remarca trăsăturile predominante ale genului, păstrătoare ale unor dimensiuni și valori universale ale cântecului de leagăn, oriunde și oricând.

Cântecele ceremoniale de nuntă - piese cu valoare simbolică și inițiatică

Mai înainte de venirea pe lume a copiilor, ciclul vieții (așa cum a fost asumat de omul tradițional) includea binecuvântarea însoțirii tinerilor bărbați și tinerelor fete prin taina căsătoriei, a nuntirii. Femeile mature, atât cele care făceau parte din familiile tinerilor căsătoriți cât și cele din comunitățile sătești, îndeplineau toate momentele și secvențele ritualității tradiționale, dintre care, un rol important îl dețineau cântecele ceremoniale de nuntă. Interpretate în grupuri feminine, aceste piese constituiau tot atâtea elemente cu valoare simbolică (și, prin versurile lor, chiar inițiatică!) la momentele trecerii și schimbării statutului social, prin cununie. Ele vor fi ilustrate prin trei cântece românești de mireasă (din Țara Făgărașului, Bucovina și Banat), urmate de un cântec ceremonial din Lituania și unul din Croația, tot din aceeași categorie. Mai presus de inerentele diferențieri stilistice și lingvistice ale pieselor pe care le vom asculta, vom distinge și câteva particularități comune: cântatul (cu puține excepții) doar în grup, exclusiv vocal, sintaxe muzicale omofone, scări sonore majore sau mixte, articulate în structuri muzicale bazate pe formule melodico-ritmice repetitive.

Vă invit, așadar, marți 8 martie 2016, de la ora 20.30, doar aici, la "Muzici tradiționale", în direct la Radio România Muzical sau pe site-ul www.romania-muzical.ro, să descoperim împreună sonorități diverse, incitante și interesante, pe care le vom așeza sub semnul feminității, al bucuriei, al dragostei și recunoștinței pentru doamnele din viața noastră, pentru cele care ne însoțesc drumurile și cărările existențiale, certitudinile și ezitările, sentimentele și bucuriile.

 

dr. Constantin Secară,
etnomuzicolog