Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Pe 5 și 6 martie „Joyce and Tony Live at Wigmore Hall” - un album în primă audiție la Radio România Muzical

Publicat: marți, 1 Martie 2016 , ora 15.41

Joyce and Tony au deschis sezonul 2014 - 2015 la Wigmore Hall

Și nu oricum. Recitalul a fost entuziasmant, la unison cu valoarea numelor de pe afiș: mezzosoprana americană Joyce DiDonato în compania lui Antonio Pappano, care, pentru acest eveniment, a lăsat de bună voie bagheta de dirijor, pentru postura de pianist. Recitalul a deschis sezonul 2014 - 2015 la celebra Wigmore Hall din Londra, iar succesul de care s-a bucurat i-a convins pe cei doi artiști să accepte ca prestația lor artistică să apară sub forma unui dublu-album, care s-a lansat în 28 august 2015.

"Am amintiri frumoase aici la Wigmore Hall și de aceea m-am simțit ca revenind acasă pe această scenă" - spunea Joyce DiDonato. Am avut șansa să colaborez cu Tony Pappano, directorul muzical de la Royal Opera House, impresionant ca pianist, pentru cineva care este in primul rând un excepțional dirijor. El îmi cunoaște vocea foarte bine pentru că am avut privilegiul de a lucra mult împreună. El știe cum să mă susțină în modelarea frazelor așa cum puțini artiști cu care am colaborat știu să o facă"

Un recital italiano-american

Programul recitalului de la Wigmore Hall a avut o primă parte alcătuită din muzică italiană dacă includem, alături de semnătura lui Rossini, De Curtis și aproape necunoscutul Francesco Santoliquido, Cantata "Arianna la Naxos" de Haydn, lucrarea cu care compozitorul austriac a debutat în 1791 în fața publicului londonez.

Pentru partea a doua, Joyce and Tony au pregătit muzică americană, cu evadări irlandeze și braziliene, muzică mai mult sau mai puțin cunoscută semnată de Stephen Foster, Jerome Kern, Havelock Nelson, Celius Dougherty, Jerome Moross, William Bolcom, Heitor Villa Lobos, Richard Rodgers, Irvin Berlin și Harold Arlen. Din toate acestea cei doi au creat o atmosferă de bună dispoziție, cu talent muzical, dar și teatral. Sunt momente în care dincolo de dialogul pianului cu vocea cei doi se întrețin în replici umoristice gustate de public.

"Best Classical Solo Vocal Album"

Este impresionantă paleta coloristică a vocii ei. Joyce DiDonato reacționează potrivit pe întregul arc al acestui recital, cu un program dificil poate pentru alt artist, extrem de ofertant pentru o artistă care transmite senzația de plăcere de a cânta de la Cantata "Arianna la Naxox" de Haydn, până la ultimul sunet din melodia "Over The Rainbow" semnată Harold Arlen. La tot acest demers, Antonio Pappano răspunde cu o surprinzătoare acuratețe pianistică. Desenează decoruri, răspunde prompt dialogului la care îl invită Joyce, improvizează jazzistic pe standardul lui Irvin Berlin. Si totul se produce intr-o atmosferă de bună dispoziție care argumentează pe deplin acordarea acestui Grammy - "Best Classical Solo Vocal Album"

Nu pierdeți audiția în premieră a acestui album-recital "Joyce and Tony Live at Wigmore Hall" pe 5 și 6 martie de la ora 11.00.

Gabriel Marica