Arhivă : Recomandări Înapoi

Muzici de dragoste cu 'autohtonul' Dragobete și 'cosmopolitul' Valentin - Muzici tradiționale, 23 februarie

Publicat: vineri, 19 Februarie 2016 , ora 9.42

Muzici de dragoste

Ne aflăm, în aceste zile, sub semnul cântecelor de dragoste, patronate de Dragobete și de Sfântul Valentin, cei doi reprezentanți de seamă din cultura românească și globală, "împuterniciți" prin tradițiile mai vechi sau mai recente să deschidă "zodia" iubirii, la început de primăvară. În acest context vom face cunoștință cu piese vocale și instrumentale din folclorul românesc și european: doine, cântece și muzici de dans; asemănătoare sau contrastante, mai domoale sau mai năvalnice, distincte sau individualizate, așa cum sunt și temperamentele diferitelor popoare. Vom avea bucuria să urmărim muzici tradiționale românești (din Muntenia, Gorj, Bucovina și Câmpia Transilvaniei), piese vocale și instrumentale din nordul Europei (Lituania și Finlanda) dar și sonoritățile aspre și temperamentale ale stilului flamenco (Spania), care au darul să exprime stări și sentimente pline de pasiune.


"Autohtonul" Dragobete

A fost odată ca niciodată, cândva, demult foarte... A fost o vreme când în lumea satului tradițional românesc erau momente în care șezătorile și clăcile constituiau tot atâtea prilejuri pentru tineri, să se cunoască și să se iubească, chiar și în perioadele posturilor, când jocurile și hora satului erau oprite. Dragobetele, "cel care sărută fetele", este văzut fie sub chipul personalizat al unui "tânăr voinic, frumos și bun" (Romulus Vulcănescu), fie ca o sărbătoare cu dată fixă (24 februarie, care coincide în calendarul creștin ortodox cu Întâia și a doua aflare a capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul), o zi dedicată "iubirii și aflării perechii, atât la oameni cât și la păsări și animale" (Simeon Florea Marian). Iubirea (împărtășită, plină de bucurie și de fericire sau cea nefericită, uneori cu final tragic), ca și dorul, sunt exprimate, în alcătuirile poetico-melodice ale doinelor și cântecelor de dragoste românești, prin trăsături stilistice marcate de o profundă expresivitate și naturalețe. Ele relevă însușirile specifice și comune ale genurilor lirice, atât de speciale pentru spiritualitatea tradițională românească.


"Cosmopolitul" Valentin

Despre Sfântul Valentin, prăznuit de Biserica Romano-Catolică în data de 14 februarie, se spune că este patronul și ocrotitorul îndrăgostiților. O legendă povestește că Valentin a fost un preot creștin din Roma secolului al II-lea, care a oficiat, în ascuns, cununii pentru tineri, înfruntându-l pe împăratul Claudius al II-lea, faptă pentru care a și fost martirizat. Alte opinii susțin că sărbătoarea din 14 februarie își are originea în festivitățile romane ale fertilității, numite Lupercalia, care aveau loc în 15 februarie. Tradițiile muzicale din spațiul european au păstrat, în decursul veacurilor, multiple coordonate ale construcțiilor sonore și modurilor de interpretare, vocal și instrumental, în dezvoltarea și perpetuarea repertoriilor lirice. În Lituania, spre exemplu, cântecele au constituit forme de exprimare a nostalgiei și speranței dar și a bucuriei oamenilor de a fi împreună: la muncă, la sărbători, la nunți și petreceri. Cântecele de dragoste lituaniene sunt caracterizate printr-un lirism reținut, cristalizat în forme strofice, laconice. Tot în spațiul cultural nordic, folclorul finlandez este bazat pe vechea tradiție a celebrei epopei populare Kalevala. Multe piese din genul liric mai păstrează însușirile vechiului repertoriu, chiar dacă, începând cu secolul al XIX-lea, cântecele tradiționale finlandeze au pierdut formele inițiale, atât cele poetice cât și cele muzicale. Nu în cele din urmă, în Spania, sonoritățile aspre și temperamentale ale stilului flamenco au darul să exprime, prin versuri de dragoste pline de patos, stări și sentimente înflăcărate și paradoxale. Formă de exprimare artistică plenară, flamenco îmbină, în egală măsură, interpretarea vocală, acompaniamentul la chitară, castanietele și dansul ritmat, cu pași mărunți și lovituri de tocuri.

Vă invit, așadar, marți 23 februarie 2016, de la ora 20.30, doar aici, la "Muzici tradiționale", în direct la Radio România Muzical sau pe site-ul romania-muzical.ro, să descoperim împreună sonorități diverse, incitante și interesante, ale muzicilor de dragoste, patronate de "autohtonul" Dragobete și de "cosmopolitul" Valentin.

dr. Constantin Secară,
etnomuzicolog