Arhivă : Recomandări Înapoi

Gil Shaham - Interpretul zilei de 19 februarie la Arpeggio

Publicat: miercuri, 17 Februarie 2016 , ora 11.55

Născut în SUA, pe 19 februarie 1971, Gil Shaham provine dintr-o familie de oameni de știință de origine israeliană. A început să studieze vioara la vârsta de 7 ani, la Academia de Muzică Rubin din Ierusalim, iar doi ani mai târziu a avut ocazia să primească sfaturi din partea lui Isaac Stern, Nathan Milstein și Henryk Szeryng. Și-a continuat pregătirea la Școala de muzică Aspen din Colorado, unde a studiat cu celebra profesoară Dorothy Delay, cea care i-a îndrumat și pe Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman și Sarah Chang.

A debutat într-un concert la vârsta de 10 ani, împreună cu Orchestra Simfonică din Ierusalim, dirijată de Alexander Schneider și după mai puțin de un an a susținut un al doilea concert în compania Orchestrei Filarmonicii din Israel, dirijate de Zubin Mehta. La 11 ani, Gil Shaham a obținut Premiul I la Concursul de la Claremont și a fost admis la Julliard School din New York, la clasa aceleiași profesoare - Dorothy Delay. Ulterior a absolvit Universitatea Columbia.

Cariera sa internațională a început în 1989 când l-a înlocuit pe Itzhak Perlman, într-un concert susținut alături de Orchestra Simfonică din Londra și de dirijorul Michael Tilson Thomas. După primirea veștii și a invitației, Gil Shaham a luat de urgență avionul către Londra, unde a interpretat cu mare succes concerte de Bruch și Sibelius.

Interpretul zilei de 19 februarie la Arpeggio, violonistul Gil Shaham a primit în 1990 Bursa Avery Fisher în valoare de 25.000 de dolari, iar doi ani mai târziu a obținut Premiul Internațional al Academiei Chigiana din Siena. Pe Stradivariusul său datat 1699, Shaham a cântat alături de cele mai importante orchestre americane, dar și împreună cu Orchestrele Filarmonicilor din Berlin și Viena. Îl vom asculta și noi, în ziua în care împlinește 45 de ani, în opusuri de Ceaikovski și Glazunov. Audiție plăcută!

Monica Isăcescu