Arhivă : Recomandări Înapoi

8 Martie - Ziua Internațională a Femeii sărbătorită la 'Notturno'

Publicat: luni, 15 Februarie 2016 , ora 12.01

Ziua Internațională a Femeii marchează anual atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta contra discriminării și violenței care încă își mai fac simțită prezența în multe părți ale lumii.

Istoric

Totul a început pe continentul american… la New York (după unii într-o zi de 8 martie 1857 ….după alții într-o zi de 28 februarie 1909), când 15.000 de femei au mărșăluit pentru reducerea programului de lucru, pentru salarii mai bune și pentru dreptul la vot. În 1910, în urma unei Conferințe la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită peste tot în lume, în data de 19 martie. Din 1911 până în 1917 a urmat o serie de modificări privind data și mai ales statutul femeii, în funcție de zona geografică și de situația politică ( războaiele mondiale). De exemplu, în vestul Europei, Ziua Internațională a Femeii a fost serbată, în perioada 1910-1920, după care a ieșit din atenția publicului, fiind readusă în prim-plan în anii '60, datorită puternicei expansiuni a grupurilor feministe. De la mijlocul secolului XX, un rol important l-a avut O.N.U., care în 1975 a proclamat Anul Internațional al Femeilor, a ales perioada 1976-1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii și a sugerat statelor membre să stabilească în funcție de tradițiile și obiceiurile fiecăruia, o dată pe an - Ziua ONU pentru drepturile femeii și pacea universală. În urma consultărilor, s-a hotârât ca 8 martie să devină Ziua Internațională a Femeii. Un eveniment care are loc în întreaga lume, bineînțeles și în România, unde din 2010 a devenit sărbătoare publică.

Daruri sonore

Într-o astfel de zi, cel mai potrivit este să ne aducem aminte de unele dintre personalitățile feminine care au marcat istoria muzicii universale, fie ca interprete fie ca autoare a unor importante partituri vocale sau instrumentale. Câteva dintre aceste artiste au fost readuse în atenție de BBC, chiar în această zi de 8 martie. Așadar, pe parcursul mai multor ore, veți avea ocazia de a descoperi sau redescoperi câteva dintre reprezentantele universului sonor din: Italia (Francesca Caccini, Isabella Leonarda, Sora Chiara Margarita Cozzolani, Barbara Strozzi), din spațiul german (Hildegard von Bingen, Maria Antonia Walpurgis Symphorosa, Fanny Hensel Mendelssohn, Charlotte Seither), din Franța (Élisabeth-Claude Jacquet de la Guerre, Cécile Chaminade, Germaine Tailleferre, Lili Boulanger), din spațiul olandez (Gertrude van den Bergh, Catharina van Rennes, Henriëtte Bosmans, Elisabeth Kuyper), din Elveția (Geneviève Calame), din Polonia (Grażyna Bacewicz), din Marea Britanie (Ethel Smyth, Dorothy Howell, Grace Williams, Judith Weir, Anna Meredith, Jocelyn Pook), din Statele Unite ale Americii (Amy Marcy Cheney Beach) și din Venezuela (Teresa Carreño).

Așadar, în exclusivitate un "mozaic sonor feminin" pe care vă invităm să îl ascultați și dumneavoastră în programul Notturno realizat de BBC și preluat în direct de Radio România Muzical, între orele 1.00-7.00.

Octavia Galescu