ACUM:
9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Urmează: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.
Apoi: 10.00 Arpeggio 3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Aniversare György Kurtág - 90, Sunete contemporane, 19 februarie

Publicat: vineri, 12 Februarie 2016 , ora 12.57

Ca oricare spirit vizionar, György Kurtág și-a impus originalitatea în sfera limbajelor artei muzicale contemporane; recunoașterea sa internațională a venit destul de târziu, în 1981, după premiera pariziană a lucrării "Mesaje ale fostei doamne Trusova" pentru soprană și orchestră de cameră.

Toate enciclopediile și revistele de specialitate menționează în dreptul numelui său că s-a născut la Lugoj în 1926, informație exactă, dar incompletă. György Kurtág și-a trăit copilăria și adolescența, adică primii douăzeci de ani de viață, pe meleaguri bănățene, perioada acestor acumulări fiind importantă pentru evoluția sa. La 14 ani a început studiul compoziției cu Max Eisikovici, iar cu Magda Kardos a urmat cursuri de pian la Conservatorul din Timișoara; această bază a fost atât de temeinică încât până acum câțiva ani, György împreună cu soția Márta Kurtág au susținut recitaluri de pian în săli prestigioase. Ca și György Ligetti (născut la Târnăveni în 1923), Kurtág s-a stabilit la Budapesta în 1946, iar nouă ani mai târziu s-a perfecționat la Paris cu Olivier Messiaen și Darius Milhaud... sunt repere biografice binecunoscute.

În 2008 György Kurtág a revenit în orașul natal, pentru a primi distincția de cetățean de onoare al orașului Lugoj; un an mai târziu a fost invitatul special al Festivalului "Cluj Modern", în care i s-a interpretat "Colinda-Baladă" op. 46 pentru tenor, cor și ansamblu instrumental, lucrare scrisă pe texte românești, având ca sursă una dintre culegerile lui Bartok. Radio România Muzical a transmis în direct atunci această premieră mondială însoțită de un amplu interviu. "Modelul meu pedagogic, îi declara Irinei Vasilescu, a fost mai întâi Felician Brânzeu pe care l-am avut dascăl la Liceul "Coriolan Brediceanu" din Lugoj. Pe urmă a fost Magda Kardos, mai târziu profesoară la Academia de Muzică din Cluj, iar la Paris, psihanalista Marianne Stein ..."

Multe alte etape din viața și cariera lui György Kurtág le veți afla la Radio România Muzical, în emisiunea Sunete contemporane, vineri 19 februarie, chiar în ziua în care marele compozitor împlinește 90 de ani.


Monica Cengher