Arhivă : Recomandări Înapoi

La mulți ani, Yuja Wang!

Publicat: marți, 9 Februarie 2016 , ora 8.00

Cine crede că muzica clasică nu poate fi, încă, foarte proaspătă și...incitantă, nu a cunoscut-o pe Yuja Wang! Artista ale cărei apariții scenice taie respirația încă dinainte ca ea să se așeze în fața pianului, a reușit performanța extraordinară de a deveni o prezență internațională importantă la numai 20 de ani. Pentru că ea se poate lăuda că a cântat cu orchestre ca cele ale Filarmonicilor din New York, Sankt Petersburg, China, Chicago, San Francisco și Houston, fiind cu siguranță cea mai cunoscută pianistă chineză a vremurilor noastre. Viața ei este foarte agitată, desigur, Wang susținând peste 100 de concerte anual și având un contract cu casa de discuri Deutsche Grammophon, ceea ce o face una dintre cele mai active muziciene din lume.

Mai degrabă asemenea unei cântărețe de operă, Yuja Wang datorează succesul ei extraordinar nu atât competițiilor câștigate, ci aparițiilor în ultimul moment ca înlocuitoare a starurilor - este celebru momentul din 2007 în care Wang I-a luat locul Marthei Argerich la Boston, cântând primul concert de Ceaikovski, iar un an mai târziu l-a înlocuit pe Murray Perahia într-un turneu american. Criticii au fost dați pe spate, de fiecare dată, de capacitățile pianistei născute în 10 februarie 1987 la Beijing, în China, repertoriul ei foarte divers, cu opusuri de Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Skriabin, Rahmaninov, Prokofiev și alții fiind și el un factor ce I-a adus succes.

Yuja Wang a început lecțiile de pian la șase ani și a continuat să studieze, mai târziu, la Conservatorul Central de Muzică din orașul natal Beijing. În 2001 a fost laureată a Concursului Internațional de Muzică Sendai, în același an hotărând să se mute în Canada, la Calgary, unde a studiat la Mount Royal College Conservatory. După ce a câștigat ediția din 2002 a Concursului Aspen Music Festival Concerto a vrut să se perfecționeze în continuare, mutându-se din nou, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, pentru a lucra la Curtis Institute cu Gary Graffman.

Debutul ei european oficial a avut loc la Zürich, în Elveția, în 2003; Wang a cântat aici partitura solistică a Concertului nr. 4 de Beethoven, în compania Orchestrei Tonhalle și a dirijorului David Zinman. Tot Beethoven patru a cântat și în februarie 2005, atunci când l-a înlocuit pe Radu Lupu într-un concert de la Ottawa, din Canada.

2006 a însemnat pentru Yuja Wang, între altele, câștigarea Premiului Gilmore Young Artist. Studentă sârguincioasă, Wang a absolvit cursurile Institutului Curtis în anul 2008, în vara aceluiași an susținând concertecu opusuri ca Sonata în si minor de Liszt, Trio-ul cu corn de Brahms și Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Prokofiev. Anul ce a urmat Yuja Wang a fost invitată de Claudio Abbado să cânte al treilea concert de Prokofiev în cadrul festivalului de la Lucerna; imprimarea acestui moment este disponibilă și pe DVD, fiind lansată pe piață în 2010.

În Arpeggio o urmărim pe Yuja Wang timp de o oră, de la 10.00, în rubrica Interpretul zilei, interpretând opusuri de Skriabin, Dukas și Rahmaninov.

Irina Cristina Vasilescu