ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Top 10 Concerte pentru pian și orchestră al revistei Gramophone la Allegro de weekend! Locul 1 este ocupat de….

Publicat: marți, 9 Februarie 2016 , ora 13.54

Duminică, 14 februarie, de… "Ziua îndrăgostiților", dacă ar fi să luăm în considerare tradiția occidentală, ascultați o ediție specială Allegro de weekend! În jurul orei 9,00 sosește momentul să aflați care este lucrarea situată pe locul 1 în Top 10 Concerte pentru pian și orchestră al celebrei publicații londoneze Gramophone (realizat în 2014), pe care vi l-am propus începând din 16 ianuarie.

Pentru că editorii revistei Gramophone nu au publicat cum au realizat clasamentul, urmează să decideți dvs. dacă sunteți de acord sau nu cu acest rezultat.

Așadar, pe locul 1 s-a situat în topul Gramophone Concertul nr.27 în Si bemol major din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart, ultimul concert pentru pian care a ieșit din penița compozitorului.

A fost început în 1788, în aceeași perioadă în care Mozart scria ultimele trei simfonii. Însă, spre deosebire de partiturile acestora, se pare că inspirația s-a lăsat așteptată, deoarece schițele inițiale au fost puse deoparte timp de aproape 3 ani... Așa că a fost finalizat la începutul anului 1791 și interpretat de compozitor în postură solistică în luna martie a aceluiași an. Se pare că în programul concertului respectiv cânta și soprana Aloysia Lange, de care Mozart fusese îndrăgostit, asta înainte de a se căsători cu sora Aloysei, Constanze.

Vă propun, în jurul orei 9,00, o înregistrare reprezentativă a acestui opus, semnată de marele pianist Christian Zacharias și de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Hamburg, dirijată de Gunter Wand.

Tot din programul Allegro de weekend fac parte duminică, 14 februarie, creații "în ton" cu ziua de astăzi, spre exemplu 4 Balade op.10 de Johannes Brahms, Variațiunile pe tema "Bei Männer welche Liebe fühlen" de Ludwig van Beethoven, valsuri de Emile Waldteufel și piese de George și Ira Gerswhin interpretate de Sarah Vaughan.

Andreea Chiselev