ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Anne Sophie Mutter pe scena Festivalului de la Salzburg după 30 de ani - Concerte de 5 stele, 1 februarie 2016

Publicat: vineri, 29 Ianuarie 2016 , ora 13.46
Anne-Sophie Mutter, Riccardo Muti și Orchestra Filarmonicii din Viena, trei nume de referință ale lumii muzicale pe scena Sălii Mari a Festivalului de la Salzburg, în concert pe 14 august 2015, un adevărat "Concert de 5 stele".

A fost un spectacol muzical în "Re Major", alcătuit din Concertul op. 35 în Re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia a 2-a op 73 de Johannes Brahms în aceeași tonalitate. În fapt un "re-gal" omagiu, adus legendarului Herbert von Karajan, minuțios pregătit, până și în alegerea datei concertului; 14 august fiind data pe care Karajan o rezerva în mod tradițional pentru a dirija Orchestra Filarmonicii din Viena în Festivalul de la Salzburg.

Pentru Anne-Sophie Mutter concertul a avut o semnificație și mai specială. Exact cu 30 de ani în urmă, în aceeași sală și cu aceeași orchestră, condusă pe atunci de Herbert von Karajan, violonista interpreta pentru prima dată Concertul de Ceaikovski. Oare câți dintre cei care au asistat la acel memorabil concert s-au mai aflat în sală pe 14 august anul trecut? Probabil foarte puțini. Avantajul nostru este că putem compara interpretarea, cu înregistrarea apărută pe disc în 1988, evident cu Herbert von Karajan la pupitrul dirijoral. Și pentru a avea o imagine cât mai completă a ceea ce înseamnă Concertul pentru vioară de Ceaikovski a la Anne-Sophie Mutter, aș adăuga și înregistrarea lansată tot pe disc în 2004, sub bagheta lui Sir Andre Previn. Dincolo de comparații pot spune că Anne-Sophie Mutter a creat o emoție aparte pe scena Festivalului de la Salzburg, alături Riccardo Muti la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena, într-una dintre cele mai bune interpretări ale sale. Presa spune că Anne-Sophie Mutter, alături de dirijorul italian, a atins "un vârf al carierei sale". Este posibil, dar îmi place să cred că violonista, aflată acum în deplină maturitate artistică, va mai atinge multe Everesturi.

A doua parte a acestui "re-gal" din 14 august 2015, i-a aparținut în întregime dirijorului Riccardo Muti, proeminentă personalitate a baghetei dirijorale a ultimilor 20 de ani și Orchestrei Filarmonicii din Viena. Al doilea Re major al afișului a fost Simfonia a 2-a op.73 de Johannes Brahms, o lucrare care se identifică cu istoria Orchestrei Filarmonicii din Viena, dacă ținem seamă că, sub bagheta lui Hans Richter, această orchestră a interpretat în primă audiție lucrarea, în 1877.

Interpretarea lui Muti a fost, spun cronicile, "un triumf al frumuseții tonale". Cert este că Orchestra a sunat minunat, cu un echilibru sonor desăvârșit, și culori timbrale emoționante. Armonia perfectă a instrumentelor de suflat, momentele de antigravitație ale sunetelor clare, transparente, împletite cu cele pasionale încărcate de forță și senzualitate au determinat publicul să-i ovaționeze pe artiști, minute în șir, în picioare.

O atmosferă de care sper să vă bucurați luni, 1 februarie, de la ora 15.30, la Radio România Muzical, în cadrul fluxului "Concerte de 5 stele".


Gabriel Marica