ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Valentina Lisitsa: 'Nuances' - Arpeggio, 4 februarie

Publicat: vineri, 29 Ianuarie 2016 , ora 13.18

Se mândrește cu mai mult de 200.000 de abonați pe YouTube, fiind considerată pianista senzație la secțiunea muzică clasică a acestui site. Este un artist care iese în evidență prin muzicalitatea și tehnica deosebite. Ea este de origine ucraineană, stabilită în SUA, Valentina Lisitsa, cea care în octombrie anul trecut a lansat un album Alexander Scriabin, intitulat "Nuances".

Nu este întâmplător succesul Valentinei Lisitsa pe Internet, pentru că, în campania sa de marketing, pianista și-a făcut un obicei din a se adresa special publicului din mediul virtual. Albumul "Nuances" este lansat în două variante. Pe lângă cea tradițională, există și o versiune digitală, aceasta din urmă beneficiind de patru înregistrări suplimentare, printre care, probabil, prima înregistrare a Duetului în re minor de Scriabin.

Albumul Valentinei Lisitsa se încadrează în seria de evenimente dedicată celor 100 de ani de la moartea compozitorului, împliniți anul trecut, aducând ineditul unei colecții de tinerețe a compozitorului rus, prin prezența unor lucrări chiar nepublicate. Modelul sonor este evident Chopin, însă ascultându-le cu atenție veți auzi tot felul de indicii sonore care desenează portretul lui Skriabin cel de mai târziu. Sunt saturate de inocență și curățenie aceste opusuri timpurii, în contrast major cu explorările granițelor expresiei muzicale către care a fost împins până la sfârșitul scurtei sale vieții.

Valentina Lisitsa nu e la prima experiență Scriabin în 2015, ea a participat și la realizarea "The First Complete Edition" dedicată lui Scriabin de Casa Decca Classics, lansat în luna aprilie a anului trecut. Pianista apare pe copertă alături de Pierre-Laurent Aimard, Vladimir Ashkenazy, Gordon Fergus-Thompson, Valery Gergiev, Benjamin Grosvenor, Vladimir Horowitz, Evgeny Kissin, Lorin Maazel, Ivo Pogorelich, Sviatoslav Richter, Roberto Szidon și Daniil Trifonov.

Albumul "Nuances", lansat pe 30 octombrie 2015, ne dezvăluie o Valentina Lisitsa ca fiind o pianistă deosebit de fină, care are talentul de a surprinde nuanțele speciale ale muzicii enigmaticului maestru al simbolismului rus, într-un mod care ne aduce aminte de precedentele albume dedicate lui Philip Glass și Michael Nyman, dar și de provocatoarea experiență a audiției Studiilor de Schumann și Chopin.

Iată, cred destule argumente pentru care vă invit să ascultați și să votați acest album în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016", dar și să ascultați rubrica "CD-Review" din emisiunea "Arpeggio" de joi, 4 februarie la Radio România Muzical.


Gabriel Marica