Arhivă : Recomandări Înapoi

La mulți ani, Mirabela Dina! - Arpeggio, 29 ianuarie

Publicat: marți, 26 Ianuarie 2016 , ora 13.29


 

 

Pianista născută la Craiova în 31 ianuarie 1976 a devenit cunoscută pe plan internațional odată cu câștigarea Premiului I la prima ediție a Concursului internațional de pian "Martha Argerich", derulat la Buenos Aires în septembrie 1999. Datorită acestei reușite, Mirabela Dina a fost invitată mai întâi la Montréal să cânte Concertul Nr. 2 în Si bemol major de L. v. Beethoven, acompaniată fiind de Orchestra Simfonică montrealeză, sub bagheta lui Charles Dutoit; apoi a cântat "Krönungskonzert" de W. A. Mozart cu Orchestra Simfonică din Bamberg sub bagheta lui Carl St. Clair. Au urmat recitaluri la Herkulessaal din München, la Beethovenhaus din Bonn, la Tonhalle în Zürich, cinci concerte în seria "Pianiști maeștri" (Meisterpianisten) în cooperare cu radioul WDR, apoi apariții în festivalurile din La Roque d`Anthéron (Franța), Klavierfestival Ruhr (Germania), Musica Vitae - Växjö (Suedia), Torino Settembre Musica (Italia), un turneu în Argentina cu recitaluri și concerte cu Orquesta Academica del Teatro Colon și cu Orquesta Sinfonica Nacional la Teatro Argentino de la Plata, General Roca, Auditório Belgrano și Teatro Colon.

Legătura ei artistică și personală cu Martha Argerich a continuat să se dezvolte, pianista română fiind invitată să participe la festivalurile "Martha Argerich" de la Beppu (Japonia), la Buenos Aires (Argentina) și la Lugano (Elveția) unde, în anul 2003, a cântat împreuna cu Martha Argerich în concertul final Suita "Spărgătorul de Nuci" pentru două piane de P.I. Ceaikovski (a cărei imprimare este disponibilă și pe CD, fiind editată de casa EMI sub titlul "Martha Argerich and Friends"). Împreună cu celebra pianistă argentiniană Mirabela Dina a mai cântat și în februarie 2007 la Sala pariziană Pleyel, în cadrul unui sfârșit de săptămâna dedicat lui Bach; parteneri de scenă i-au fost și alte personalități muzicale: Gabriela Montero, Mauricio Vallina, Gidon Kremer și membrii ansamblului Kremerata Baltica.
Ana Mirabela Dina a realizat înregistrări pentru WDR (Radiodifuziunea Germaniei de Vest), Bayerischen Rundfunk (Radiodifuziunea bavareză), pentru instituții radiofonice din București, Paris, Buenos Aires și Lugano. Ea susține deja de mai mulți ani cursuri de măiestrie la Buenos Aires, La Plata (Argentina), București și Craiova, fiind deseori invitată să facă parte din juriul concursului "Jugend musiziert" (echivalentul Olimpiadei de Interpretare Instrumentală) din Germania. Începând din anul 2007 Ana Mirabela Dina profesează la Hochschule für Musik din Köln.

Pianul a început să-l studieze încă de la 4 ani, la scurtă vreme întâlnindu-le pe cele care i-au marcat în mod decisiv evoluția ca pianistă: profesoarele Ioana Minei și Ana Pitiș. La vârsta de 10 ani Mirabela Dina debuta deja pe scena de concerte, cântând Concertul în Re Major pentru pian și orchestră de Joseph Haydn împreuna cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Craiova. Perioada recunoașterii mondiale a fost precedată de una marcată de o activitate muzicală foarte intensă în țră, cu orchestre românești, diferite ansambluri de muzică de cameră și recitaluri individuale. În anii de formatie, pianista a participat la mai multe concursuri naționale și internaționale, câștigând în anul 1984 Premiul I la "Concorso internazionale per i giovani pianisti", Senigallia (Italia), în 1990 Premiul III la "Incontro internazionale per pianoforte e orchestra" în Cantù (Italia) și în 1995 Premiul I la "Waki Piano Competition" din Japonia.

 

Cu două zile înaintea aniversării sale, îi dedicăm Mirabelei Dina rubrica "Interpretul zilei" la Arpeggio, și o ascultăm în opusuri de Liszt, Silvestri, Enescu și Beethoven. Vineri, 29 ianuarie 2016, de la ora 10.00.

 

Irina Cristina Vasilescu