ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Remember - Ludovic Spiess: Arpeggio, 29 ianuarie

Publicat: luni, 25 Ianuarie 2016 , ora 15.19

"...Una dintre cele mai frumoase voci ale lumii..."

a scris cu patru decenii în urmă publicația "Le Progress" cu patru decenii în urmă. În 1968, cronica unui muzicolog german, după care "...nu există azi nici un tenor italian sau de altă naționalitate care să posede ca artistul român, toate calitățile cerute unui cântăreț de talie internațională: frumusțe pătrunzătoare a timbrului, forța eroică a vocii, o inegalabilă mlădiere în arta frazării, substanță bogată în piano, un autentic bel canto..." consfințea numele lui Ludovic Spiess între gloriile artei cântului din anii '60 și '70.

Abordând cu dezinvoltură un repertoriu divers: de la operele lui Verdi, Puccini, Cilea la acelea lui Musorgski, Saint - Saens și Richard Wagner, de la genul vocal simfonic la cel al liedului, cântărețul român a fost disputat de managerii celor mai importante teatre și case de discuri din întreaga lume. A cântat în toate colțurile lumii, însă a revenit întotdeauna "acasă" - pe scena Operei Naționale din București - ca solist, în perioada 1964 - 1988, ca director din anul 2001, timp de patru ani. În 29 ianuarie 2006 a dispărut fulgerător dintre noi rămânând în sufletele iubitorilor muzicii de operă și nu numai "tenorul cu una dintre cele mai frumoase voci ale lumii".

Vocea tenorului Ludovic Spiess va răsuna în câteva dintre cele mai frumoase arii  la Arpeggio - rubrica Opera și vedetele ei. (Vineri 29 ianuarie 2016, ora 11.00)

Jeanine Costache