Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul Claudio Abbado - Interpretul zilei de 20 ianuarie la Arpeggio

Publicat: marți, 19 Ianuarie 2016 , ora 12.50

Pe 20 ianuarie 2014, s-a stins din viață, la vârsta de 80 de ani, unul dintre cei mai importanți dirijori ai vremurilor noastre: Claudio Abbado. Un producător de înregistrări, citat de theguardian.com, definea harul său dirijoral prin sintagma "puls absolut", făcând referire la simțul pe care Abbado îl avea de a găsi tempo-urile "naturale" și agogica justă, ceea ce transforma și cea mai amorfă lucrare într-o succesiune de fraze cu un înțeles coerent. Totodată, Abbado a militat împotriva a ceea ce numea "ghetoizarea" muzicii, refuzând să facă din creația contemporană un capitol aparte și dând o importanță egală compozitorilor deja intrați în legendă și celor în viață.

Născut la Milano, Claudio Abbado a luat primele lecții de pian de la mama sa; tatăl era violonist și profesor la Conservatorul Giuseppe Verdi, pe care dirijorul îl va absolvi în 1955. Dacă la Milano a avut ocazia de a-i vedea pe Furtwangler și pe Toscanini dirijând, la Viena (unde ajunge la recomandarea colegului său de la Academia Chigiana din Siena, Zubin Mehta) are ocazia de a urmări tehnica lui Karajan, în timp ce - ca student al Academiei de muzică din capitala Austriei - va lucra sub îndrumarea lui Hans Swarowsky. Se va situa pe prima poziție a Concursului de dirijat Koussevitzky, ediția 1958, iar în 1963 câștigă Premiul de dirijat Dimitri Mitropoulos. În anul 1966 a început o colaborare de lungă durată cu Orchestra Simfonică din Londra, al cărei dirijor principal va deveni din anul 1969, succedându-i lui André Previn, iar ca director al Teatrului La Scala din Milano timp de șapte ani a urmărit să aducă opera mai aproape de melomani.

Dirijorul Claudio Abbado rămâne în memoria melomanilor ca unul dintre repezentanții școlii de dirijat clasice, cu o mare economie de mișcări și gestică reținută, cu un repertoriu concentrat în special pe creațiile orchestrale germane și cu un interes special pentru muzica lui Gioacchino Rossini și a lui Giuseppe Verdi.

Arpeggio, 20 ianuarie 2016, ora 10.00

Monica Isăcescu