Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul Ludovic Bacs – Interpretul zilei de 19 ianuarie la Arpeggio

Publicat: luni, 18 Ianuarie 2016 , ora 11.25

Regretatul muzician Ludovic Bacs, care și-a legat numele timp de peste patru decenii de Orchestrele Radiodifuziunii Române, s-a născut în urmă cu 86 de ani.

Modestia, eleganța exprimării muzicale și verbale, profunzimea preocupărilor, au făcut întotdeauna din maestrul Ludovic Bacs un "aristocrat" al vieții artistice românești în care s-a distins atât ca un "căutător" în domeniul muzicii vechi (în 1966 a înființat Ansamblul "Musica Rediviva", având acest specific), dar și ca un pasionat interpret al muzicii românești contemporane, prezentând numeroase lucrări în primă audiție absolută ale unor autori din generația sa, precum Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Ștefan Niculescu, Cornel Țăranu, Aurel Stroe, dar și din generații mai tinere - Dan Dediu, Cătălin Crețu, Christian Muck.

În paralel cu cariera dirijorală, maestrul Ludovic Bacs a îndrumat generații de tineri muzicieni, ai Universității Naționale de Muzică din București; printre studenții săi s-au numărat Tiberiu Soare, Radu Popa, Bogdan Vodă, Marius Hristescu. Totodată, îi datorăm promovarea unui fond important de lucrări vechi românești, pe care le-a transcris, armonizat și orchestrat pentru a le prezenta în concert.

În ediția de marți, 19 ianuarie 2016 a emisiunii Arpeggio, veți putea asculta o Suită de dansuri românești din secolul al XVIII-lea, sub semnătura maestrului Ludovic Bacs, precum și lucrări de J.S.Bach și Sabin Drăgoi, interpretate de Orchestra de Cameră Radio, sub conducerea sa dirijorală.

Monica Isăcescu