Arhivă : Recomandări Înapoi

Katia Ricciarelli - 70

Publicat: vineri, 15 Ianuarie 2016 , ora 11.33

"Cântul este viața mea..." - spunea soprana Katia Ricciarelli în anul 1999, când pe scena teatrului Arenele din Verona a sărbătorit trei decenii de carieră. A pășit sub luminile rampei în 1969 interpretând rolul Mimi din opera "Boema" de Giacomo Puccini. Este rolul care i-a adus cinci ani mai târziu consacrarea pe trei dintre cele mai importante scene lirice ale lumii: Covent Garden din Londra, Metropolitan din New York și Opera din Paris. Numele sopranei italiene este strâns legat de creația lui Giuseppe Verdi. Katia Ricciarelli este câștigătoare a două competiții dedicate celebrului compozitor italian - Concursul "Verdi" de la Parma, în 1970 și Concursul "Voci verdiene" organizat de Radiodifuziunea Italiană, ediția anului 1971. Cu un rol verdian - Lucrezia din "Cei doi Foscari" - Katia Ricciarelli a cunoscut debutul american, în 1972 la Opera Lirică din Chicago. Au urmat aparițiile încununate de succese la Opera Metropolitan din New York, în Elisabeth de Valois din opera "Don Carlo", la Opera din Roma în Ioana D'Arc din opera omonimă, la Opera din Paris în Amelia din "Bal mascat".

Numele cântăreței italiene rămâne legat de creația verdiană și printr-o bogată discografie cu opere integrale, două discuri de recital și prin filmul "Otello" realizat în 1986 sub îndrumarea celebrului regizor Franco Zeffirelli.

În creații verdiene o veți asculta pe soprana Katia Ricciarelli la Arpeggio, în rubrica Opera și vedetele ei. (luni 18 ianuarie 2016, ora.11.00)

Jeanine Costache