ACUM:
0.13
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Recomandări Înapoi

Pierre Fournier - Interpretul zilei de 8 ianuarie la Arpeggio

Publicat: joi, 7 Ianuarie 2016 , ora 14.21

Născut pe 24 iunie 1906 și stins din viață pe 8 ianuarie 1986, violoncelistul francez Pierre Fournier a primit un supra-nume care spune foarte mult despre personalitatea sa și despre stilul de interpretare: artistocratul violonceliștilor. S-a născut la Paris, ca fiu al unui general din armata franceză. A luat lecții de pian de la mama sa, însă din cauză că s-a îmbolnăvit de poliomielită și-a pierdut abilitatea de a-și folosi picioarele pe pedalele pianului, astfel că s-a reorientat spre violoncel. A absolvit Conservatorul din Paris, unde a fost considerat unul dintre cei mai promițători tineri muzicieni ai institutului. Pierre Fournier a devenit cunoscut după ce a cântat ca solist al Orchestrei Concertelor Collone și a început să susțină concerte în întreaga Europă, alături de unii dintre cei mai importanți artiști ai momentului. În aceeași perioadă a înregistrat pentru BBC integrala lucrărilor camerale de Brahms și Schubert. Interpretul zilei de 8 ianuarie la Arpeggio - francezul Pierre Fournier - a concertat în America cu mare succes, însă dezvăluirea faptului că a colaborat cu regimul nazist pe perioada ocupației i-a adus un mare minus de imagine. Fournier a cântat de 82 de ori la Radio Paris, un post german, și fusese plătit pentru asta cu 192400 de franci. Comitetul Profesional Național al Actorilor, artiștilor lirici și interpreților din Franța l-a considerat vinovat și i-a interzis să mai apară în public pentru o perioadă de 6 luni. După 1956 Pierre Fournier s-a stabilit în Elveția, însă nu a renunțat niciodată la cetățenia franceză.

Înregistrarea suitelor de Bach la Sala Beethoven din Hanovra, în decembrie 1960 este considerată una dintre cele mai bune versiuni ale tuturor timpurilor.

Muzicianul a susținut concerte până la vârsta de 77 de ani, doi ani mai târziu stingându-se din viață. Până la sfârșitul vieții a continuat să dea lecții de violoncel în casa sa din Geneva.

La Arpeggio, vineri, 8 ianuarie îl puteți asculta pe Pierre Fournier în pagini semnate de Fr. Schubert, J.S.Bach și R. Schumann.

Monica Isăcescu