ACUM:
23.43
Sunete contemporane
Creații contemporane românești
Urmează: 0.13 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Recomandări Înapoi

Trei simfonii de Mozart pentru pacea lumii - 'Concerte de 5 stele', 9 mai

Publicat: vineri, 6 Mai 2016 , ora 14.22

  Ziua Internațională a Drepturilor Omului, 10 decembrie, a fost marcată, anul trecut, prin transmisiunea internațională prin Uniunea Europeană de Radio a Concertului susținut la Palatul Națiunilor din Geneva, de dirijorul Daniel Barenboim și orchestra sa “West Eastern Divan”, un program integral Mozart, trilogia finală a simfoniilor, prezentat.

Fondată în 1999 împreună cu scriitorul americano-palestinian Edward Said, aceasă orchestră cu sediul în Spania la Sevilla și o titulatură inspirată de poemele lui Goethe, este concepută ca o platformă contra ignoranței: “West Eastern Divan” reunește în fiecare an 80 de tineri instrumentiști în principal din Israel, Țările arabe (Siria, Liban, Egipt, Iordania) și Teritoriile palestiniene, tineri veniți în Europa pentru a se forma și a cânta împreună. Este un exemplu de a dialoga, de a împărtăși experiențe comune și mai ales, de a descoperi aceast mod de a fi împreună pe care îl presupune o orchestră, bazat pe diferențele dintre instrumente. Aceasta este metafora Barenboim-Said: “Fiecare instrument are timbrul și specificul său. Nu trebuie să ne convingem unii pe ceilalți de valoarea fiecăruia, este nevoie pur și simplu să ne acceptăm diferențele pentru că tocmai din ele naște sunetul orchestrei.”

Bagheta dirijorului israelo-argentinian va conduce și în următorii 4 ani concertul pentru pace și drepturile omului de la Geneva, sediul european al Națiunilor Unite. În prefața concertului Mozart, “trei simfonii pentru pace”, Daniel Barenboim a amintit, pe fondul valurilor de refugiați sirieni, că la sfârșitul secolului al XIX-lea, sub amenințarea progromurilor rusești, familia sa a găsit un refugiu în Argentina.

Intitulat “Concert pentru înțelegerea între popoare și drepturile omului”, evenimentul din 31 octombrie 2015, retransmis de Eurovision în 10 decembrie, a fost  urmărit irana trecută de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, și pe frecvențele noastre dar și în format audio-video pe site-ul romaniamuzical.ro.

De reascultat Luni, 9 mai, în emisiunea “Concerte de 5 stele”, de la ora 15.30 de minute.

Ana Voinescu