Arhivă : Recomandări Înapoi

Un alt instrument de legendă la 'Suflet de chitară', 20 decembrie

Publicat: luni, 14 Decembrie 2015 , ora 7.18

După ce luna trecută v-am invitat să descoperim împreună un instrument unicat, chitara Stradivarius Sabionari, pentru această zi de duminică, 20 decembrie 2015, v-am rezervat cu totul și cu totul altceva. Este vorba despre o chitară produsă în masă, unul dintre cele mai populare modele electrice din toate timpurile, un instrument pe care îl putem întâlni în mâinile unor mari artiști, dar și al amatorilor. Este vorba despre chitara Gibson Les Paul.

A apărut prima dată în 1952 și este o creație a lui Ted McCarty, John Huis și a echipei lor, cu ajutor și din partea lui Les Paul însuși. A fost una dintre primele chitare electrice de tip 'solid body' și s-a dovedit a fi un real succes. În anii '60, designul a fost modificat, astfel încât chitara avea două tăieturi în partea de sus și o față plată. Acest aspect nu i-a plăcut lui Les Paul, așa că s-a revenit la forma originală, noua chitară devenind astfel modelul SG.

Mari artiști, precum Al di Meola, Gary Moore, Eric Clapton, Jimmy Page, George Harrison, Les Paul însuși, și mulți alții au concertat și au înregistrat discuri cu o astfel de chitară. Mai multe despre istoria instrumentului vom depăna duminică, 20 decembrie 2015, de a ora 17 și 30 de minute, doar la emisiunea 'Suflet de chitară'

Radu Mihalache