Arhivă : Recomandări Înapoi

Luisa Miller la Opera în interpretări de referință

Publicat: vineri, 4 Decembrie 2015 , ora 12.06

Luisa Miller este cea de-a treia operă compusă de Verdi pe texte de Friedrich Schiller. "O dramă extraordinară, mustind de pasiune și plină de efecte teatrale" - îi scria compozitorul libretistului Salvadore Cammarano, descriind piesa lui Schiller Kabale und Liebe - Intrigă și iubire. Pentru a satisface așteptările cenzurii și sale publicului, Verdi a trebuit să reducă piesa la un libret de operă în care accentul a fost mutat de pe sfera politică pe cea a dramei de familie. Verdi a reușit prin această capodoperă ce a fost cântată în premieră în 1849 la Napoli să creeze remarcabile studii de caracter cu fiecare dintre personajele implicate. Aceasta este opera în care compozitorul a dat naștere unor tipologii umane imaginate, care vor deveni mărci ale stilului său în anii de mai târziu și pe care le vom regăsi în Iago, Giorgio Germont, Aida sau Desdemona.

Versiunea interpretativă pe care o ascultăm la Opera în interpretări de referință în seara de 6 decembrie 2015 este înregistrarea unei producții din 16 noiembrie 2014 de la Opera de Stat din Hamburg, una dintre cele mai active și mai renumite instituții de gen din Germania. Aici, Luisa Miller a fost cântată pentru prima dată în 1981, cu Giuseppe Sinopoli dirijor, în regia lui Luciano Damiani.

Spectacolul din 2014 a avut-o la pupitrul dirijoral pe Simone Young, la acea vreme încă director artistic al Operei hamburgheze, regia fiind semnată de Andreas Homoki. Din distribuție a făcut parte și baritonul George Petean, pe care îl veți auzi în rolul lui Miller. Contele di Walter a fost Tigran Martirossian, Rodolfo a fost jucat de Ivan Magri, iar Luisa întruchipată de Nino Machaidze; în alte roluri au evoluat pe scneă Oliver Zwarg - Wurm, Cristina Damian - Federica, Ida Aldrian - Laura și Daniel Todd - un fermier.


Irina Cristina Vasilescu