Arhivă : Recomandări Înapoi

Portret Richard Galliano - Planeta Jazz, 13 decembrie

Publicat: vineri, 4 Decembrie 2015 , ora 9.49

Duminică, 13 decembrie, ora 18.00, la Planeta Jazz, vom schița portretul unui muzician excepțional: Richard Galliano. Cu ceva timp în urmă, sunetul de acordeon nu era considerat tocmai adecvat pentru o sesiune de jazz, dar artistul francez a schimbat total această percepție.

Richard Galliano s-a născut în 1950, la Cannes. Tatăl său, Luciano, originar din Italia, cânta de asemenea la acordeon. Atracția pentru jazz a lui Richard Galliano datează din adolescență, modelele sale de atunci fiind trompetiștii Miles Davis și Clifford Brown. Impulsionat de aceștia, tânărul artist a căutat cu succes o modalitate de a adapta improvizația și swing-ul instrumentului său preferat.

Treptat, Richard Galliano avea să-și găsească propriul loc în elita jazz-ului. În anii '70-'80, francezul și-a înscris în CV colaborări cu artiști precum Chet Baker, Toots Thielemans sau Ron Carter. A realizat primul album ca lider în 1985, de atunci discografia sa căpătând proporții impresionante.

Stilul lui Richard Galliano se află la întretăierea dintre jazz-ul contemporan și genuri precum musette sau tango, recunoscute prin preponderența acordeonului. Pe parcursul carierei sale, Galliano a găsit căi de comunicare cu muzicieni foarte diferiți proveniți atât din Europa, cât și de peste Ocean. Lista colaboratorilor săi este pur și simplu impresionantă, cuprinzând o bună parte dintre muzicienii de prim rang ai jazz-ului contemporan.

În discografia acordeonistului nu se regăsesc doar albume de jazz. Un muzician polivalent, Galliano a înregistrat și discuri de muzică clasică, consacrându-se ca un excelent interpret al lucrărilor lui Bach, Vivaldi sau Piazzola. De altfel, am avut prilejul de a-l urmări în mai multe rânduri pe Richard Galliano în ipostaza de solist de muzică clasică, chiar pe scena Sălii Radio.

În această duminică vom trece în revistă trei dintre discurile sale de jazz. French Touch (1998) ni-l înfățișează pe Galliano în compania câtorva instrumentiști francezi cu care colabora frecvent în perioada respectivă. Love Day - Los Angeles Sessions (2008) a fost realizat alături de un cvartet din care au mai făcut parte regretatul Charlie Haden (contrabas), Gonzalo Rubalcaba (pian) și Mino Cinelu (percuție). Nino Roto (2011) este un tribut închinat marelui compozitor italian de muzică de film, ce l-a înrâurit pe Galliano încă din vremea începuturilor sale artistice.

Richard Galliano, jazz, acordeon, inovație, combo-uri "all-stars". Sperăm că v-am oferit suficiente motive să fiți alături de noi, duminică, la Planeta Jazz.


Viorel Grecu