Arhivă : Recomandări Înapoi

Radu Lupu este Interpretul zilei - Arpeggio, 30 noiembrie 2015

Publicat: vineri, 27 Noiembrie 2015 , ora 12.47

Adorat pentru toate realizările sale muzicale, dar cunoscut în special ca interpret al creațiilor lui Beethoven, Brahms, Schubert și Mozart, Radu Lupu este unul dintre pianiștii de mare talent, rafinament, artist veritabil al timpurilor noastre.

Născut la finele celui de-al doilea război mondial, a început să cânte la pian la șase ani, având-o profesoară pe Lia Busuioceanu, după încă șase apărând pentru prima dată, oficial, într-un recital în care a cântat creații proprii. Profesoare ale lui Radu Lupu au fost, vreme de câțiva ani, Florica Musicescu și Cella Delavrancea. Studiile universitare pianistul le-a parcurs la Conservatorul din Moscova, unde a lucrat cu legendarul Heinrich Neuhaus, cu fiul acestuia, Stanislav Neuhaus și cu Galina Eghyazarova.

Radu Lupu a ajuns în atenția lumii muzicale internaționale în 1966, odată cu câștigarea Concursului Van Cliburn. În mod obișnuit o astfel de reușită determină un tânăr pianist să abandoneze studiile formale și să demareze în forță o carieră de mare succes, însă Radu Lupu nu este un artist oarecare; el a ales să rămână în total șapte ani la Conservatorul rus, rafinându-și arta interpretativă. 1967 a însemnat câștigarea unui alt mare premiu, la Concursul Internațional de Pian George Enescu, iar la trei ani după Concrusul Van Cliburn a urmat o altă mare reușită: câștigarea Competiției Internaționale de Pian de la Leeds; ocazie pentru Radu Lupu ca, de această dată, să renunțe la viața studențească și să se dedice carierei sale profesionale. Următorii ani au însemnat pentru pianistul născut la Galați apariții în toate marile centre muzicale europene și americane, toate încununate de mare succes.

Pentru a mai adăuga piese în portretul din cuvinte al lui Radu Lupu aș putea să vă enumăr numele celebrelor săli de concerte în care a cântat, numele la fel de faimoșilor săi parteneri de scenă sau al orchestrelor fabuloase împreună cu care a făcut muzică, dar această înșiruire este, cred eu, previzibilă. Prefer să vă împărtășesc păreri ale celor care l-au ascultat aici, la București, sau, de exemplu la New York. Se spune adesea că muzica are puteri tămăduitoare, însă trebuie să recunoaștem că privim afirmații de tipul acesta cu sprâncene ridicate... Însă o muziciană care l-a ascultat la București pe Radu Lupu vorbea despre efectul pe care sunetul artistului l-a avut asupra ei; pe scurt - doamna din poveste s-a dus bolnavă tare la un recital de-al artistului la Ateneu și a ieșit din sală vindecată. Doar cei care nu au avut privilegiul de a-l ascultat pe viu pe Radu Lupu vor spune că asta e o exagerare. Despre unicitatea interpretărilor artistului au scris mai mulți cronicari și muzicieni, între care și Kirill Gerstein, care iată ce mărturisea : "Radu Lupu transcende orice fel de probleme tehnice sau muzicale și creează o anumită magie și o atmosferă foarte intimă în aerul sălii de concert".

Născut în 30 noiembrie 1945, Radu Lupu este în continuare foarte activ, agenda sa concertistică marcând, în perioada următoare, apariții la Roma în 12, 14 și 15 decembrie, Ludwigshafen, în Germania - unde va concerta în 21 ianuarie 2016, Salzburg - în 31 ianuarie, Stockholm - 18 februarie și Amsterdam - unde cântă la Concertgebouw. În aceste seri muzicale Radu Lupu poate fi urmări în calitate de solist al unor opusuri concertante de Mozart și Beethoven. Aceste apariții fac excepție, însă luați în considerare și faptul că parte din repertoriul concertelor susținute de Radu Lupu nu este imprimat pe nici un suport audio, iar artistul nu a mai înregistrează de foarte mulți ani. Dacă aveți ocazia să ajungeți în aceste orașe și să-l ascultați, orice ar cânta - nu ratați evenimentul!

Radu Lupu este Interpretul zilei la Arpeggio luni, 30 noiembrie 2015, prilej pentru noi să îl aniversăm muzical cu ocazia zilei sale de naștere. Îl vom urmări în imprimări ale unor opusuri de Franz Schubert și Johannes Brahms începând cu ora 10.00.


Irina Cristina Vasilescu