Arhivă : Recomandări Înapoi

'Concerte de 5 stele' pe marile scene europene în două ediții speciale, 30 noiembrie și 2 decembrie

Publicat: vineri, 27 Noiembrie 2015 , ora 12.51

Un regal baroc va deschide ediția de luni, 30 noiembrie, cu soprana britanică Carolyn Sampson în arii de Vivaldi și Handel în compania Orchestrei Baroce din Freiburg conduse de violonista Petra Mullejans iarna trecută la Sala de Concerte din Freiburg – sunt nume de marcă ale interpretării muzicii vechi, pe scena de astăzi, pe Carolyn Sampson am avut plăcerea să o ascultăm toamna aceasta la București sub cupola Ateneului Român în Festivalul 'Enescu' alături de ansamblul THE KING’S CONSORT. Apoi vom urca pe scena Filarmonicii din Berlin pentru a asculta unul dintre cele mai răsunătoare concerte ale stagiunii 2014-2015: în 29 noiembrie toamna trecută, Orchestră Filarmonicii berlineze a readus-o pe scenă, sub bagheta lui Riccardo Chailly, după o absență de aproape 7 ani, pe Martha Argerich.

“Întoarcerea unei legende, Martha Argerich la Filarmonica din Berlin”

Concertul în la minor de Robert Schumann este o partitură emblematică în cariera acestei mari pianiste argentiniene a timpului nostru, l-a cântat de sute de ori (așa cum o știm, niciodată la fel!), îl redescoperă parcă și aici, la 73 de ani, când nimic nu pare să-i lipsească din acea impetuozitate cu care fascina audiența în urmă cu mai bine de jumătate de secol. “Întoarcerea unei legende, Martha Argerich la Filarmonica din Berlin” titra presa germană. Difuzăm această înregistrare în care romanticul concert al acestui 'poet al pianului', Robert Schumann, este urmat în partea a II-a de Simfonia a III-a de Serghei Rahmaninov. Părăsim Berlinul pentru un Paris inundat de lumina focurilor de artificii care au luminat Turnul Eiffel în noaptea de 14 iulie 2015.


“Bienvenue à Paris” - “Bun venit la Paris” a fost tema din această vară a serbării naționale în Franța

Un grandios spectacol de artificii în "orașul luminilor" preludiat de un regal muzical cu artiști din întreaga lume care s-au reunit la Paris pe scena deschisă, amplasată pe Câmpul lui Marte, pentru tradiționalul concert festiv de Ziua Națională a Franței. Dirijorul Danielle Gatti s-a aflat și anul acesta la conducerea Orchestrei Naționale a Franței și a Corurilor Radio-France, un program cu pagini de largă popularitate din muzica de operă și simfonică încheiat, bineînțeles, cu 'La Marseillaise' - orchestrația lui Hector Berlioz. Chiar în preajma zilei noastre naționale ascultăm câteva memorabile momente din înregistrarea live a acestui eveniment care ne-a fost pusă la dispoziție de Uniunea Europeană de Radio.


Bun rămas, Paris, bun venit la Varna! ar suna, ca parafrază, invitația noastră pentru următoarea ediție specială “Concerte de 5 stele”, miercuri, 2 decembrie, când am programat în deschidere recitalul pe care violoncelistul Valentin Răduțiu, tânăr intepret de origine română născut la Munchen, a fost aplaudat tot vara aceasta, în 8 iulie, la Galeriile de artă în “capitala maritimă a Bulganiei”, în cadrul “Varna MusicFest”, evenimentul de muzică clasică cu cea mai lungă tradiție de pe teritoțiul țării noastre vecine. Un recital în care l-a avut ca partener la pian pe virtuozul bulgar, Evgheni Bozhanov, un nume cunoscut încă din 2009, când se număra printre finaliștii Concursului Van Cliburn, pentru ca anul următor să se situeze pe poziția a IV-a pe podiumul laureaților concursului Chopin de la Varsovia.


Rapsodia I de Enescu la Berlin


Și revenim pe scena Filarmonicii “cu ziduri de aur”, la Berlin, pentru a asculta un program de la finalul stagiunii 2014-2015, program pe care poate mulți dintre noi și-ar fi dorit ca Orchestra Berlinerphilharmoniker să-l interpreteze și toamna aceasta când au concertat la București în Festivalul Enescu: Rapsodia I de George Enescu, prefațată de Brahms și Debussy, doi compozitori care rezonează adânc în spiritul muzicii enesciene. O onoare și un moment de neratat, acest program concluzionat cu Rapsodia lui Enescu, magistral alcătuit și interpretat  vara aceasta, sub bagheta maestrului britanic, în finalul stagiunii uneia dintre legendarele orchestre ale lumii, Orchestra Filarmonicii din Berlin.

'Concerte de 5 stele' în două ediții speciale la Radio România Muzical: 30 noiembrie (orele 15.30-19.00) și 2 decembrie (17.05-19.00)

Ana Voinescu