Arhivă : Recomandări Înapoi

Apariții discografice recente - Planeta Jazz, 28 noiembrie

Publicat: luni, 23 Noiembrie 2015 , ora 9.34

Anul 2015 ne rezervă multe surprize plăcute în materie de jazz, așa că la Planeta Jazz de sâmbătă, 28 noiembrie 2015, ora 18.00, vă vom revela câteva dintre acestea. Am ales apariții discografice recente, semnate de artiști precum Cécile McLorin Salvant, Chick Corea & Béla Fleck, Eberhard Weber și Ibrahim Maalouf.

Născută în 1989, la Miami, într-o familie cu origini franco-caraibiene, vocalista Cécile McLorin Salvant a câștigat competiția internațională Thelonious Monk, în 2010. Cel de al doilea album al său, WomanChild, din 2013, s-a ales cu numeroase aprecieri, culminând cu o nominalizare la premiile Grammy. Cântăreața s-a reîntors de curând cu albumul For One to Love, beneficiind de mai multe recenzii călduroase. O artistă ce cucerește prin talent, originalitate și exuberanță, Cécile McLorin Salvant poate fi considerată fără rezerve o certitudine a scenei contemporane de jazz.

În septembrie, Chick Corea (pian) și Béla Fleck (banjo) au lansat un material intitulat Two, producând o impresie puternică în lumea jazz-ului. Cei doi mari muzicieni nu se află la prima colaborare. În 2007 ei au realizat albumul The Enchantment, iar de atunci au continuat să se întâlnească ocazional pe scenă, în formulă de duo. Two este un dublu CD ce reunește înregistrări live provenite dintr-o serie de spectacole susținute de Corea și Fleck în ultimii șapte ani. Protagoniștii excelează, ca de obicei, în improvizații, interacționând pe scenă cu o naturalețe încântătoare.

Basistul german Eberhard Weber este cunoscut atât prin albumele sale de la ECM Records, cât și datorită apartenenței de lungă durată la grupul saxofonistului Jan Garbarek. Din păcate, un atac cerebral suferit în 2007 îl împiedică să mai cânte la instrumentul ce l-a consacrat. Spre bucuria iubitorilor muzicii, Eberhard Weber a continuat să realizeze noi materiale. În 2015 ne propune un disc intitulat Encore, ce se bazează pe o colecție de înregistrări din arhiva muzicianului, cu solo-uri de bas realizate în concert și prelucrate în studio. Encore continuă de fapt un proiect mai vechi, Résumé, ce datează din 2012. Acuratațea interpretărilor lui Weber și calitatea tehnologiei de studio fac din Encore un material cel puțin interesant, dacă nu de-a dreptul provocator.

Trompetistul Ibrahim Maalouf s-a născut în 1980, la Beirut, însă în copilărie a emigrat împreună cu familia sa în Franța. Tatăl său, Nassim Maalouf, este un foarte apreciat trompetist de muzica clasică. Din 2007, Ibrahim Maalouf a început să realizeze albume pentru propria sa casă de discuri, extinzându-și repertoriul de la an la an. Popularitatea lui Maalouf a atins cote neașteptat de mari în perioada recentă. Trompetistul s-a făcut remarcat datorită melanjul său unic de jazz, world music, pop și muzică clasică. Anul acesta, Ibrahim Maalouf a realizat două noi albume, Red Black & Light și Khaltoum. Pentru Planeta Jazz l-am ales pe cel din urmă, un material unitar, conceput sub forma unei suite.

Ne dorim ca selecția noastră de noutăți să vă fi stârnit curiozitatea și să ne întâlnim sâmbătă seara pe frecvențele postului nostru de radio.

Planeta Jazz, 28 noiembrie 2015, ora 18.00


Viorel Grecu