Arhivă : Recomandări Înapoi

Dincolo de culise cu Cristian Mandeal

Publicat: vineri, 20 Noiembrie 2015 , ora 12.00

Când vorbește îi simți permanent controlul din spatele cuvintelor, seriozitatea structurală, reflexivitatea îmbinată cu un interesant amestec între rigoare și sensibilitate, îi simți discreția și mai ales competența. Cristian Mandeal este un nume pe care îl cunoaștem cu toții, îl admirăm, îl respectăm, una dintre cele mai importante personalități muzicale autohtone căreia, deloc întâmplător, Sergiu Celibidache i-a dăruit încrederea și prietenia sa. Și care, din nou deloc întâmplător, a fost unul dintre discipolii preferați ai marelui Constantin Bugeanu și prieten din copilărie cu minunatul Radu Lupu. București, Berlin și Munchen, iată axa perfecționării profesionale pe care Cristian Mandeal a urmat-o înainte de a fi dirijor permanent la Filarmonicilor din Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Mulți ani l-am găsit la pupitrul Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" iar mai recent, foarte des, la conducerea Orchestrei Române de Tineret, ansamblu de succes pe care l-a înființat împreună cu violoncelistul Marin Cazacu. Dacă facem un bilanț numeric observăm că șeful român de orchestră a dirijat pe 4 continente, în peste 30 de țări și 24 de capitale. Ca dirijor al Filarmonicii « George Enescu » a condus, de exemplu, peste 20 de turnee internaționale. A colaborat în mod repetat cu ansambluri simfonice renumite, cum sunt Capela de Stat din Dresda și cea din Berlin, Filarmonica din München și Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt, Orchestra Naționale di Santa Cecilia - Roma, Ansamblul Radiodifuziunii italiene din Milano, Orchestra Națională Catalană din Barcelona și Orchestra Halle din Manchester, unde a fost primul dirijor principal invitat din istoria de peste 150 de ani a instituției, funcție pe care a deținut-o din 2006 și în cadrul Orchestrei Filarmonicii din Copenhaga.

O carte de vizită impresionantă, care vorbește de la sine despre muzicianul Cristian Mandeal. Noi am dorit să mergem puțin mai departe, către omul de dincolo de scenă, de dincolo chiar de culise, loc unde, de altfel, ne-a acordat acest interviu, în incinta Filarmonicii din Cluj-Napoca, unde pregătea un concert alături de Orchestra Română de Tineret. Ascultându-l veți descoperi, vă promit, elemente mai puțin cunoscute ce alcătuiesc personalitatea sa complexă și mereu cercetătoare și, cu siguranță, la final, îl veți îndrăgi și mai mult. Nu pierdeți, așadar, primul episod al acestui dialog ce va fi difuzat luni, 23 noiembrie de la ora 20.00, cu reluare sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 13.05.

Al doilea episod al dialogului cu Cristian Mandeal va fi difuzat luni, 30 noiembrie, ora 20.00, cu reluare sâmbătă 5 decembrie, de la ora 13.05.

Ultima parte a dialogului cu Cristian Mandeal o puteți urmări luni, 14 decembrie, de la ora 20.20, emisiunea fiind reluată sâmbătă, 21 decembrie, ora 13.05. 

Ioana Marghita