Arhivă : Recomandări Înapoi

1 decembrie- Ziua Națională a României sărbătorită la BBC

Publicat: vineri, 20 Noiembrie 2015 , ora 14.07

Notturno este programul muzical produs de BBC și preluat prin satelit prin intermediul Uniunii Europene de Radio de către radiodifuziunile membre și partenere din Bulgaria, Croația, Grecia, Islanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Turcia, Ungaria și România.

Din 1 decembrie 2000, la noi în țară, pe frecvențele Radio România Muzical, pe parcursul celor șase ore ale fiecărui serial nocturn și melomanii români se bucură de sonoritățile muzicii clasice, prin audiția unor pagini de popularitate sau inedite (interpretate de ansambluri de valoare sau de interpreți de prestigiu), selectate din arhivele radiodifuziunilor publice participante la acest proiect.

După cum știți, din 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Alegerea acesteia reamintește de momentul unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, respectiv de Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. De aceea, cu ocazia sărbătoririi Zilei noastre Naționale, BBC ne dedică întregul program nocturn din data de 1 decembrie 2015, între orele 1.00-7.00.

În acest context, veți avea ocazia de a descoperi sau redescoperi câteva dintre valorile școlii românești de muzică, regretați interpreți: violinistul Ion Voicu, tenorul Valentin Teodorian, pianiștii Dinu Lipatti și Mihaela Ursuleasa, dirijorii Emanuel Elenescu și Iosif Conta, dar și pe cei care acum strălucesc pe toate scenele lumii: soprana Angela Gheorghiu, violonistele Mihaela Martin și Clara Cernat, pianiștii Cristian Niculescu și Horia Mihail, dirijorii Tiberiu Soare și Horia Andreescu și ansamblurile Radio (Corul Academic și Orchestra Națională) în pagini din repertoriul componistic românesc semnate de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Mihail Jora, Mihail Andricu, Paul Constantinescu, Dinu Lipatti etc

Așadar, la Radio România Muzical, nu ratați, un program nocturn produs de BBC, dedicat României cu ocazia Zilei Naționale.

Octavia Galescu