Arhivă : Recomandări Înapoi

Wilhelm Kempff – 120: 'Arpeggio', 25 noiembrie 2015

Publicat: vineri, 20 Noiembrie 2015 , ora 9.43

S-a născut în 25 noiembrie 1895, în familia unui muzician care activa ca organist în bisericile germane.

A avut același riguros profesor de pian la Berlin ca și Arthur Rubinstein.

Chiar dacă a demonstrat un talent precoce, și-a început cariera destul de târziu, după ce împlinise 20 ani, ca organist și pianist care a însoțit într-un turneu în Germania și Scandinavia Corul Catedralei din Berlin.

Recitalul său de debut a avut loc în 1917 la Berlin Singakademie, iar în anul următor a devenit pentru prima dată solist al Filarmonicii din capitala Germaniei.

In anii premergători celui de-al doilea război mondial a efectuat turnee și în America de Sud și în Japonia, consolidându-și faima unui mare pianist.

Paradoxal, a debutat la Londra abia la 56 de ani, iar la New York a apărut întâia dată la 69 de ani! L-a precedat însă legenda unui remarcabil interpret al repertoriului clasic și romantic și aprecierea discurilor sale, cu impunătoare integrale Beethoven și Schubert, cu aprecieri deosebite în muzica autorilor germani, în paginile clasicilor și romanticilor.

Universul concertelor și sonatelor pentru pian de Ludwig van Beethoven în viziunea lui Wilhelm Kempff a fost considerat de mulți un "model pentru posteritate"; o interpretare în care gândirea bethoveniană nu este accentuat titanică, ci mai degrabă lirică, omenească, trăită cu discreție. Și aceste aspecte, dar și foarte larga paletă a nuanțărilor expresive prin care Kempff a oglindit spiritul beethovenian, pot fi descoperite și în tumultuoasa Sonată op.13 în do minor "Patetica" inclusă între argumentele sonore ale acestei File de calendar, alături de pagini de Franz Schubert și de Johann Sebastian Bach (o "sinfonie" dintr-o cantată, în transcrierea interpretului).

Wilhelm Kempff a avut o carieră concertistică de peste șase decenii

O poveste de viață impresionantă prin dimensiunea ei în timp, dar și prin proporțiile realizărilor în lumea muzicii, prin felul în care a clădit - deceniu după deceniu - un autentic monument al vieții muzicale a secolului XX. Arta pianistică a unuia dintre marii soliști ai secolului trecut, deschiderea spre genuri de mare amploare a compozitorului, preocuparea rafinată a pedagogului - iată doar trei dintre aspectele care au conturat imaginea lui Wilhelm Kempff în lumea muzicală a secolului trecut.

Artistul născut acum 120 de ani a traversat în cei 95 de ani ai vieții sale schimbări radicale în modul de a formula arta sunetelor și ca interpret și ca autor, dar și-a păstrat o fizionomie expresivă pregnantă în marea diversitate a acestei epoci. Incă de la începuturile carierei sale a fost contemporan cu unele dintre numele faimoase ale virtuozilor claviaturii și prestigiul acumulat în timp s-a confirmat până târziu, în aparițiile sale scenice și mai ales în înregistrările realizate chiar și mult după împlinirea vârstei de 80 de ani.

Profesor și compozitor

A practicat pedagogia pianistică încă din tinerețe, fiind între 1924 și 1929 chiar director la Musikhochschule din Stuttgart, iar apoi profesor la Potsdam până la declanșarea războiului; mai târziu a înființat seria sa de cursuri de interpretare la Positano, în Italia (locul în care a avut o reședință și unde s-a și stins din viață în 1991, fiind afectat aproape un deceniu de boala Parkinson).

La cursuri, in 1931

Despre compozitorul Wilhelm Kempff se vorbește astăzi foarte puțin; a scris 4 opere, 2 simfonii, lucrări camerale instrumentale și vocale care s-au bucurat de aprecierea unor prestigioși contemporani; printre ei s-a aflat și Wilhelm Furtwängler care i-a solicitat cea de a doua Simfonie pentru a o prezenta în concert cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig în 1929.

Așadar, Wilhelm Kempff aniversat la Radio România Muzical la 120 ani de la naștere, în cadrul emisiunii "Arpeggio", miercuri, 25 noiembrie, de la ora 11.30. 


Anca Ioana Andriescu